Το καρπούζι αποτελείται από νερό σε ποσοστό σχεδόν 92% και είναι το κατεξοχήν φρούτο του καλοκαιριού. Κατάλληλο για να μας δροσίσει και να ενυδατώσει τον οργανισμό. Είναι νόστιμο και περιέχει σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, Β6, C και αμινοξέα.

Η λίστα με τις ωφέλιμες, για τον οργανισμό ουσίες, δε σταματά εδώ. Το καρπούζι δεν περιέχει λιπαρά και είναι χαμηλό σε νάτριο, ενώ περιέχει μόνο 40 θερμίδες. Υπάρχει μια ουσία στο καρπούζι και ονομάζεται λυκοπένιο, είναι αρκετά ωφέλιμη για τον οργανισμό και τη βελτίωση της υγείας. Το λυκοπένιο συνδέεται με τη μείωση κινδύνου, εμφάνισης, ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνο του προστάτη και επίσης ενισχύει την υγεία της καρδιάς και ενδυναμώνει τα οστά. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, ουσίες που βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της καρδιαγγειακής υγείας.

Τα οφέλη που παρέχει το καρπούζι στον οργανισμό και την υγεία

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η περιεκτικότητα λυκοπενίου, του προσδίδει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και κατ’ εκπέκταση μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Εστία υγείας

Το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων και να μειώσει τον κίνδυνο, εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, το καρπούζι είναι πλούσιο σε αργινίνη και κιτρουλίνη, που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτές οι ουσίες, βοηθούν στην ελάττωση του συσσωρευμένου λίπους.

Καλύτερη πέψη

Πλούσια πηγή φυτικών ινών, που συμβάλουν αποτελεσματικά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Ενυδάτωση

Ήδη έχουμε αναφερθεί στην υψηλή περιεκτικότητα που έχουν τα καρπούζια σε νερό και αυτό το κατατάσσει αυτόματα, στην ιδανική τροφή που συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ειδικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, που ο οργανισμός έχει ανάγκη υψηλότερης κατανάλωσης υγρών. Επιπλέον ο χυμός του, περιέχει ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πόνους των μυών

Είναι το ιδανικό φρούτο για τους αθλητές, καθώς περιέχει κιτρουλίνη και αργινίνη, που συμβάλλουν στη μείωση των πόνων στους μύες και επίσης βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Οφέλη στην επιδερμίδα και την τρίχα

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, που αναζωογονεί την επιδερμίδα. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, διατηρεί το δέρμα και τα μαλλιά ενυδατωμένα. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C, η οποία επίσης περιέχεται στο καρπούζι, προάγει την υγιή ανάπτυξη του κολλαγόνου και μας δίνει πιο λαμπερή και όμορφη επιδερμίδα.

Πρόληψη του καρκίνου

Μπορεί να μη το γνωρίζετε, όμως το καρπούζι περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση κινδύνου, εμφάνισης καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει, πως το λυκοπένιο, ενδέχεται να συμβάλει αποτελεσματικά κατά του καρκίνου του προστάτη.

Αυτή ήταν η λίστα, με τα οφέλη που έχει το καρπούζι στην υγεία μας. Ελπίζουμε να το συμπεριλάβετε άμεσα στη διατροφή σας, για να ωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.