Όσοι έχετε πρησμένα πόδια, γνωρίζετε καλά πως πρόκειται για ένα ενοχλητικό φαινόμενο. Δημιουργείται από συσσώρευση υγρών στους ιστούς των ποδιών και συνήθως συμβαίνει λόγω των καταπονήσεων που δέχονται οι αρθρώσεις ύστερα από υπερβολική κούραση. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουν την εμφάνιση τους, όταν έχουμε μια δύσκολη και κουραστική ημέρα.

Είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να διαπιστώνουμε συχνά πως έχουμε πρησμένα πόδια. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην ατμόσφαιρα, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και δημιουργούν το πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που θα βοηθήσουν να απαλλαγούμε από το πρήξιμο των ποδιών και αυτούς θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Πρησμένα πόδια: Τι να κάνουμε για να ανακουφιστούμε

Η συσσώρευση υγρών στην περιοχή, είναι ένας λόγος που δημιουργεί το φαινόμενο αυτό. Για να το αντιμετωπίσετε πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού στη διατροφή σας, καθώς το αλάτι συμβάλει στην κατακράτηση υγρών.

Ανασηκώσετε τα πόδια σας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα – 3 φορές την ημέρα είναι αρκετές – και παραμείνετε σε αυτή τη θέση για περίπου 10 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του φαινομένου.

Η τακτική σωματική άσκηση θα λύση το πρόβλημα, αφού βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα. Πρέπει να γνωρίζετε, πως ένας ακόμη λόγος είναι τα περιττά κιλά. Οι παραπανίσιες ποσότητες λίπους στο σώμα προσθέτουν πίεση στις φλέβες και μειώνουν την κυκλοφορία των υγρών του σώματος. Αν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να χάσετε μερικά κιλά, ίσως αυτή να είναι η λύση στο πρόβλημα σας.

Αποφεύγετε να είστε σε καθιστική θέση για πολλές ώρες και φροντίστε τουλάχιστον κάθε 2 ώρες να σηκώνεστε, έστω και για λίγο, να περπατήσετε.

Να είστε προσεκτικοί με τη λήψη των φαρμάκων, κάποια από αυτά μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση πρηξίματος στα πόδια. Αν ακολουθείται συγκεκριμένη θεραπεία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, μήπως κάποιο από τα φάρμακα που λαμβάνετε δημιουργεί το πρόβλημα.

Σε ακραίες περιπτώσεις επισκεφθείτε το γιατρό, για να σας συμβουλέψει σωστά. Αν αισθάνεστε πως δεν πρόκειται για απλό πρήξιμο, επισκεφθείτε ένα ειδικό, εκείνος γνωρίζει καλύτερα το πρόβλημα σας και θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία.