Γλυκιά και νόστιμη κολοκυθόπιτα, με επιπλέον προσθήκη μελιού για περισσότερη απόλαυση. Ένα λαχταριστό επιδόρπιο που θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια.

Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες

Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

Βγάζει 8-10 μερίδες.

Συνταγή για κολοκυθόπιτα

Για τη βάση θα χρειαστείτε:

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. παγωμένο νερό
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • 700 γρ. πουρέ κολοκύθας
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ
  • 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τον πουρέ της γέμισης, πρέπει να κόψουμε την κολοκύθα στη μέση και να αφαιρέσουμε τους σπόρους μαζί με τις ίνες που έχει στο εσωτερικό. Στη συνέχεια τοποθετούμε ανάποδα σε ένα ταψί (με την κομμένη πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω) και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Τοποθετούμε το ταψί σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθεί 1 με 1:30 ώρα, μέχρι να μαλακώσει αρκετά η κολοκύθα. Μόλις είμαστε έτοιμοι, αφαιρούμε από το φούρνο και περιμένουμε ελάχιστα λεπτά για να κρυώσει, ίσα – ίσα για να μην καούμε. Αμέσως μετά, παίρνουμε ένα κουτάλι και αφαιρούμε όλη τη σάρκα της κολοκύθας, βάζουμε στο μπλέντερ και ανακατεύουμε ελαφρώς, ώστε να πάρουμε έναν ομοιόμορφο πουρέ.

Για να προετοιμάσουμε την κρούστα της βάσης, προσθέτουμε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Πλάθουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια ή το κατάλληλο μίξερ ζαχαροπλαστικής. Προσθέτουμε αυγό, νερό, και λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Σε ένα ταψί περίπου 10 ιντσών ή σε ειδική φόρμα για τάρτες, με τις ίδιες διαστάσεις, τοποθετούμε τη ζύμη και ανοίγουμε πιέζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Σε αυτό το σημείο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου και όσο περιμένουμε να ζεσταθεί, ετοιμάζουμε τη γέμιση για την κολοκυθόπιτα. Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ τα μπαχαρικά, το μέλι και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Απομένει να προσθέσουμε σταδιακά (ένα – ένα) τα αυγά, προσέχοντας κάθε φορά να απορροφάται από το μείγμα και μετά ρίχνουμε το επόμενο. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και βάζουμε τη γέμιση, πάνω στην κρούστα της βάσης. Ψήνουμε στους 230 βαθμούς για 10 λεπτά και μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180, αφήνουμε να ψηθεί για 40 με 50 λεπτά ακόμη, μέχρι να πήξει.

Είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε! Αφήστε τη γλυκιά και νόστιμη κολοκυθόπιτα να κρυώσει και πλέον μπορούμε να απολαύσουμε μέχρι το τελευταίο ψίχουλο.

συνταγή-κολοκυθόπιτα-με-μέλι συνταγή-κολοκυθόπιτα-με-μέλι

συνταγή-κολοκυθόπιτα-με-μέλι