Υπάρχουν στη φύση αρκετά βότανα και φυτά που διώχνουν τα κουνούπια. Αυτά θα δούμε σήμερα και πιο συγκεκριμένα, τις ποικιλίες που ευδοκιμούν στην Ελλάδα και μπορούμε να τα βρούμε εύκολα. Τους καλοκαιρινούς μήνες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας τα κουνούπια γίνονται ανυπόφορα και ενοχλητικά. Στη συνέχεια θα δούμε πως μπορούμε με φυσικό τρόπο να τα απομακρύνουμε, για να απολαύσουμε έναν ήρεμο και ήσυχο ύπνο.

Στην αποξηραμένη μορφή τους, δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες, που έχουν ως φυτά. Πρόκειται για φυτά που ανήκουν στην κατηγορία των βοτάνων, όμως για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να είναι φυτεμένα μέσα σε γλάστρες. Διώχνουν τα κουνούπια και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αρώματα που αναδύονται απ’ τα φύλλα και τα άνθη τους. Για να μην καταστρέψουν τις καλοκαιρινές σας νύχτες τα ενοχλητικά έντομα, φυτέψτε στο μπαλκόνι ή τον κήπο, τοποθετήστε μπροστά από πόρτες και παράθυρα και να είστε σίγουροι πως θα κρατήσουν μακριά τους ενοχλητικούς «επισκέπτες».

Η λίστα με τα φυτά που διώχνουν τα κουνούπια

Βασιλικός

Το αναφέρουμε πρώτο, αφού είναι η καλύτερη φυσική προστασία κατά των εντόμων. Από περασμένες δεκαετίες ο βασιλικός χρησιμοποιούταν και ήταν γνωστός για την αποτελεσματικότητα να απομακρύνει τα κουνούπια. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει την επαφή με τη φύση και έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται κυρίως ως μυρωδικό που νοστιμίζει τα φαγητά. Για να έχει πλήρη βλάστηση χρειάζεται ήλιο, τακτικό καθάρισμα και πότισμα.

Δυόσμος

Ένα ακόμη βότανο στη λίστα με τα φυτά που διώχνουν τα κουνούπια και είναι εύκολο να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί. Σας συμβουλεύουμε να φυτέψετε σε γλάστρα, ακόμη και αν διάθετε κήπο. Το ισχυρό και αναζωογονητικό άρωμα του δυόσμου, θα κάνει όλα τα έντομα να τραπούν σε φυγή. Φυσικά, θα έχετε ταυτόχρονα και φρέσκο μυρωδικό, αφού μπορείτε να κόβετε κάθε τόσο μερικά φυλλαράκια και να χρησιμοποιήσετε στα φαγητά.

Μελισσόχορτο

Αναπτύσσεται σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους και δε χρειάζεται πολύ ήλιο. Το μελισσόχορτο, εκτός ότι θα απομακρύνει τα κουνούπια, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ζεστό ρόφημα και να ωφεληθείτε από τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Γλήχωμα

Είναι ίσως το καλύτερο φυτό για να απομακρύνει τα ενοχλητικά έντομα. Οι γάτες το λατρεύουν, γιαυτό εκτός από την προφανή χρήση του, δώστε στη γάτα ένα λόγο να είναι ευτυχισμένη. Βάλτε το αγαπημένο σας κατοικίδιο δίπλα σε μια γλάστρα με γλήχωμα και θα διαπιστώσετε αμέσως, πόσο το αγαπούν.

Λεβάντα

Τελευταίο στη λίστα μας, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η λεβάντα. Εκτός ότι θα δώσει σε κήπους και μπαλκόνια μια όμορφη εμφάνιση και ευχάριστο άρωμα. Θα βοηθήσει επίσης να εξαφανιστούν τα κουνούπια και τα ενοχλητικά έντομα που βρίσκονται στην περιοχή.

Με τα πέντε φυτά που είδαμε παραπάνω, να είστε σίγουροι πως για μεγάλο διάστημα θα απολαμβάνετε τις καλοκαιρινές νύχτες.