Τρεις νόστιμες και υγιεινές συνταγές για σαλάτες. Φέρνουμε τη μεσογειακή κουζίνα ακόμα πιο κοντά και σας παρουσιάζουμε νόστιμες συνταγές βγαλμένες από την ιταλική κουζίνα. Αυτή τη φορά θα ξεφύγουμε λίγο από τη Ελληνική διατροφή και θα δοκιμάσουμε νέες γεύσης, με μεσογειακά υλικά και νόστιμο αποτέλεσμα.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Ιταλικές σαλάτες

Η πρώτη συνταγή, μας θύμισε τα παιδικά μας χρόνια.

Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε:

  • 1 Σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι
  • 2 κ.σ. Ξύδι
  • ½ κ.σ. Ρίγανη (φρέσκια ψιλοκομμένη ή αποξηραμένη)
  • 6 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 Μαρούλι χοντροκομμένο
  • 1 Κόκκινο λάχανο μικρού μεγέθους
  • 1 πρέζα ψιλοκομμένο σέλινο
  • ½ Κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μετρίου μεγέθους
  • ½ Φλιτζάνι ντοματίνια
  • ½ Κούπα πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 8 Μικρές πιπεριές τσίλι
  • 1 Φλιτζανάκι τυρί παρμεζάνα

Μερίδες: 4 – 6

Χρόνος που απαιτείται: 30 λεπτά

Διαδικασία:

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνθλίψτε το σκόρδο και ρίξτε αλάτι. Ανακατέψτε μαζί με το ξύδι και τη ρίγανη και στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο. Τέλος, ρίχνετε πιπέρι, βάζετε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε αμέσως.

Διατροφικές Πληροφορίες ανά Μερίδα:

  • 273 Θερμίδες
  • 6 γρ. Υδατάνθρακες
  • 4,6 γρ. Κορεσμένα λιπαρά
  • 25 γρ. Λίπος
  • 6 γρ. Πρωτεΐνης
  • 2 γρ. Φυτικές ίνες

Σαλάτα Τοσκάνης

Η δεύτερη συνταγή για τις σαλάτες μας, είναι το παραδοσιακό ορεκτικό της Τοσκάνης. Αποτελείται από απλά υλικά που δίνουν πλούσια γεύση.

ιταλικές-συνταγές-υγιεινές-σαλάτες

Υλικά:

  • 2 Φλιτζάνια κομμένα φασολάκια σε μικρά κομμάτια
  • 1 Μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 400 γρ, φασόλια στραγγισμένα (βρασμένα ή κονσέρβα)
  • ½ Φλιτζάνι μαύρες ελιές (χωρίς κουκούτσι)
  • ½ Κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
  • Φρεσκοστυμμένο χυμό ενός λεμονιού
  • ¼ Φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Μερίδες: 4

Χρόνος που απαιτείται: 15 λεπτά

Διαδικασία:

Βάλτε μια κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση και προσθέστε τα φασολάκια, αφήστε για περίπου 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις είναι έτοιμα, βάλτε τα φασολάκια σε ένα μπολ με κρύο νερό και περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία τους. Θα χρειαστούν περίπου 3 λεπτά, στη συνέχεια σουρώστε. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε τα φασολάκια μαζί με το μαρούλι, τα φασόλια, τις ελιές και το κρεμμύδι, ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά. Περιχύνετε από πάνω το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε. Τέλος, γαρνίρετε με τριμμένη παρμεζάνα και η σαλάτα Τοσκάνης είναι έτοιμη!

Διατροφικές Πληροφορίες ανά Μερίδα:

  • 305 Θερμίδες
  • 19 γρ. λίπους
  • 3 γρ. Κορεσμένου λίπους
  • 11 γρ. Πρωτεΐνης
  • 26 γρ. Υδατάνθρακες
  • 5 γρ. Ζάχαρη

Ορεκτικό με φράουλες και ντοματίνια

Αναπάντεχος συνδυασμός υλικών και έντονη γεύση σε κάθε μπουκιά.

ιταλικές-συνταγές-υγιεινές-σαλάτες

Υλικά:

  • ½ Καρβέλι ψωμί (κομμένο σε κύβους)
  • 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1 Φλιτζάνι φρέσκες φράουλες κομμένες στα δυο
  • Ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 200 γρ. τυρί φέτα
  • ¼ Κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2 κ.σ. Ξύδι
  • 1 κ.γ. Μέλι
  • Αλάτι και πιπέρι

Μερίδες: 4

Χρόνος που απαιτείται: 25 λεπτά

Διαδικασία:

Σε ένα μεγάλο ταψί αναμείξτε τους κύβους του ψωμιού με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και απλώστε τα υλικά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά και το αποτέλεσμα θα είναι νόστιμα, φρεσκοψημένα και τραγανά κρουτον. Σε μπολ προσθέστε τα κρουτον μαζί με τις φράουλες, τα ντοματίνια, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 200 γρ. τριμμένη φέτα. Σε μικρότερο μπολ ανακατεύετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξύδι και το μέλι για να φτιάξετε τη βινεγκρέτ που θα καλύψει τη λαχανικά και θα δώσει περισσότερη γεύση. Περιχύνετε τη σάλτσα πάνω από τις φράουλες, τα ντοματίνια και τα κρουτον και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.

Τρεις υπέροχες, παραδοσιακές, ιταλικές συνταγές για υγιεινές και νόστιμες σαλάτες που πρέπει να φτιάξετε άμεσα. Buon Appetito!