Αν και ο κατάλογος με τις καρκινογόνες ουσίες είναι τεράστιος, παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές ουσίες που είναι αρκετά διαδεδομένες και τις καταναλώνουν οι περισσότεροι έχοντας πλήρη άγνοια. Με αυτές θα ασχοληθούμε σήμερα και πολλοί θα διαπιστώσετε πως και εσείς οι ίδιοι καταναλώνετε τροφές που τις περιέχουν, χωρίς να γνωρίζετε βεβαίως τους κινδύνους.

Υπάρχει αιώνια διαμάχη μεταξύ ερευνητών, όσον αφορά τα χημικά πρόσθετα που περιέχονται στις τροφές και τις επιπτώσεις στην υγεία. Τις περισσότερες φορές η διαφωνία είναι ως προς την ποσότητα. Καθώς θεωρείται πως πολλά συντηρητικά τροφίμων και πρόσθετες χημικές ουσίες, μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία μόνο αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες και η περιεκτικότητα στα τρόφιμα του εμπορίου δεν προκαλεί καμία βλάβη. Όμως μια γνωστή λαϊκή παροιμία λέει, «φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά». Καλό είναι να γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία για αυτές τις ουσίες και ας κρίνει ο καθένας μόνος του, αν θα συνεχίσει να καταναλώνει ή όχι.

Τα 5 πρόσθετα που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε, έχουν αποδειχθεί από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, πως ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο. Μπορεί πολλοί κοινωφελείς οργανισμοί να έχουν ξεσηκωθεί εναντίων αυτών των καρκινογόνων ουσιών, όμως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα.

Η λίστα με τις καρκινογόνες ουσίες:

Ασπαρτάμη

Κωδικός Ε951: Μπορεί να χρησιμοποιείται ως μια υγιεινή επιλογή σε τροφές που περιέχουν ελάχιστες ως μηδενικές θερμίδες. Όμως υπάρχει μελέτη σύμφωνα με την οποία η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Η οργάνωση «Κέντρο Επιστήμης Για Το Δημόσιο Συμφέρον», δίνει πολλά χρόνια τη μάχη ενάντια στην ασπαρτάμη και τις βλαβερές συνέπειες που έχει στην υγεία. Η ανησυχία τους βέβαια είναι κατανοητή, αφού το συγκεκριμένο χημικό πρόσθετο ζάχαρης, σύμφωνα και με έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες Ρίτσαρντ Βούρτμαν και Τίμοθι Μάχερ και δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «Επιδράσεις τις ασπαρτάμης στον εγκέφαλο», θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα μόριο που αποτελείται από 3 χημικά συστατικά που έχουν στοιχειοθετηθεί ως απολύτως νευροτοξικά. Αυτά είναι το ασπαρτικό οξύ κατά 40%, μεθανόλη κατά 10%, φαινυλαλανίνη κατά 50%.

Σύμφωνα πάντα με ερευνητές που έχουν μελετήσει τις παρενέργειες της ασπαρτάμης, μπορεί να προκαλέσει τις παρακάτω χρόνιες ασθένειες:

  • Όγκους εγκεφάλου
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Επιληψία
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • Πάρκινσον
  • Αλτσχάιμερ
  • Διανοητική καθυστέρηση
  • Λύμφωμα
  • Διαβήτη

Γαλλικός προπυλεστέρας

Κωδικές Ε310: Προστίθεται ως επί το πλείστον σε τσίχλες, έτοιμες σούπες και σε αρκετά λιπαρά προϊόντα. Η χρήση του γίνεται για να αποφευχθεί η αλλοίωση των οσμών. Μετά την κατανάλωση αποσυντίθεται σε προπανόλη και γαλλικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει εκζέματα, στομαχικές διαταραχές και επίσης έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του παγκρέατος.

Βρωμιούχο Κάλιο

Κωδικός KBrO3, E924: Χρησιμοποιείται συνήθως στο ψωμί και το αλεύρι, αν αναμειχθεί με άλευρα θα κάνει πιο αφράτη τη ζύμη. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους διαπιστώθηκε ότι προκαλεί καρκίνο του νεφρού και καρκινικές μεταλλάξεις των κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα.

Τεχνητές Χρωστικές ουσίες – Χρωστική καραμέλα

Ε150b,c,d Κωδικός Ε150a: Προστίθεται συνήθως σε αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους πνεύμονες, το συκώτι, καρκίνο του θυρεοειδή, μέχρι και λευχαιμία.

Βουτυλοϋδροξυανισόλη ή βουτυλοϋδροξυανηθολη (BHA – butylated hydroxyanisole)

Κωδικός Ε320: Βρίσκεται σε φυτικά έλαια, πατατάκια και δημητριακά. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2011, πρόκειται για ακόμη μία δυνητικά καρκινογόνος ουσία.

Καραγενάνη

Κωδικός Ε407: Η καραγενάνη είναι ένας πολυσακχαρίτης που προέρχεται από ερυθρά φύκια. Χρησιμοποιείται σε συσκευασμένα παγωτά, κρέμες γάλακτος, σαντιγί και κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε προϊόντα επεξεργασμένων κρεάτων.

Είναι ένα ακόμη πρόσθετο τροφίμων που περιέχεται στη λίστα που έφτιαξε το votanonkipos.gr και περιλαμβάνει τις πιο καρκινογόνες ουσίες. Αποτελέσματα τουλάχιστον 45 ερευνών σε ζώα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την καρκινογόνο δράση της καραγενάνης». Μάλιστα δημιουργεί πεπτικές διαταραχές, αφού τα κύτταρα του πεπτικού συστήματος απορροφούν εύκολα την ουσία και δε μπορούν να τη διασπάσουν. Με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα, να προκαλέσει την καταστροφή τους και να δημιουργήσει έλκος. Η δημιουργία ελκών φαίνεται να συνδέεται με την ανάπτυξη κακοηθειών, όπως αναφέρει σε έρευνα της η Δρ. Τζοάν Τόμπακμαν Επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστήμιο Ιλινόις στο Σικάγο.

Καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στις τροφές. Γιαυτό διαδώστε και αναζητήστε να μάθετε περισσότερες καρκινογόνες ουσίες, που περιέχονται στις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.