Οι πράσινες ελιές είναι μια μεσογειακή απόλαυση. Τις χρησιμοποιούμε σε πολλά πιάτα, προσθέτοντας γεύση από Ελλάδα και το αποκορύφωμα είναι φυσικά η χωριάτικη σαλάτα. Θεωρείται «αιώνιο καρποφόρο δέντρο» και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής αλλά και της Ελληνικής διατροφής. Ως γνωστόν, αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για ισορροπημένη διατροφή. Οι πράσινες ελιές είναι γεμάτες με απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα αναλύσουμε στη συνεχεία.

Τα οφέλη από τις πράσινες ελιές

  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικό λίπος και το λίπος που περιέχεται στη σύνθεση της ελιάς είναι άκρως υγιεινό. Αποτελείται από λινελαϊκό οξύ και Α-λινελαϊκό οξύ, τα οποία είναι ωφέλιμα στην καταπολέμηση της χοληστερόλης. Πρόσφατη έρευνα έφερε στο προσκήνιο την ικανότητα του λινελαϊκού οξέος στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στον καρπό είναι άκρως εντυπωσιακά. Έχουν αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως φλαβονειδή, ανθοκυανιδίνες, κερκετίνη, καφεϊκό οξύ κ.λ.π Οι ωφέλιμες αυτές ουσίες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στη στήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.
  • Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητες που περιέχονται στο εκχύλισμα της πράσινης ελιάς, παρέχουν αντισταμινική δράση. Συμβάλλοντας έτσι στην ανακούφιση από αλλεργίες, ερεθισμούς και χρόνιες φλεγμονές.
  • Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που συμβάλει στην ενίσχυση της υγείας αλλά και της εξωτερικής μας εμφάνισης, αφού βοηθούν στη διατήρηση υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας, ενισχύουν την υγεία των μαλλιών ενδυναμώνοντας την τρίχα. Η βιταμίνη Ε σε συνδυασμό με το λινολεϊκό οξύ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Έχουν στη σύνθεση τους σημαντική περιεκτικότητα φυτικών ινών. Ένα μόνο φλιτζάνι πράσινες ελιές περιέχει 17% της απαραίτητης για τον οργανισμό, ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλουν σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και αποτελούν μια από τις τροφές που έχουν αποδειχθεί επωφελής για όσους πάσχουν από γαστρίτιδα.