Δυστυχώς στις ημέρες μας είναι δύσκολο να βρεθεί φρέσκο αυγό λίγων ημερών. Τα αυγά του εμπορίου, που πωλούνται ως φρέσκα, υπάρχουν μέχρι και 6 εβδομάδες στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Είναι επίσης αρκετά δύσκολο να βρούμε υγιεινό και βιολογικό αυγό, από κότες ελευθέρας βοσκής.

Αν μένετε στην επαρχεία και ειδικά στα χωριά, είναι πιο εύκολα τα πράγματα και μπορείτε να απολαμβάνετε φρέσκο αυγό καθημερινά. Επειδή η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού διαμένει σε μεγάλα αστικά κέντρα, πρέπει να γνωρίζουμε πως  ξεχωρίζουμε ότι το αυγό που πρόκειται να φάμε είναι υγιεινό, φρέσκο και βιολογικό. Υπάρχει ένα τέχνασμα που θα βοηθήσει να διαπιστώσουμε την ποιότητα τους.

Πως θα ξεχωρίσετε αν είναι βιολογικής εκτροφής

Αν είστε από εκείνους που αμφιβάλουν διαρκώς, κατά πόσο, τα αυγά που τρώμε είναι υγιεινά και βιολογικά; Το σημερινό μας άρθρο θα είναι μια σημαντική βοήθεια για να λυθεί κάθε απορία, αφού θα δούμε πως να αναγνωρίζουμε τα βιολογικά.

Το μυστικό βρίσκετε στο χρώμα του κρόκου. Την επόμενη φορά που θα το σπάσετε, για να το μαγειρέψετε, δώστε προσοχή στο χρώμα του κρόκου. Αν έχει σκούρα πορτοκαλί απόχρωση, τότε σημαίνει πως η κότα μεγάλωσε σε φυσικό περιβάλλον με αρκετό ηλιακό φως και είναι ελευθέρας βοσκής. Άρα, μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα, καθώς είναι ασφαλές προς βρώση και αρκετά υγιεινό.

Από την άλλη, αν διαπιστώσετε πως ο κρόκος έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Σημαίνει πως η κότα κατανάλωνε επεξεργασμένες τροφές και εκτρεφόταν σε μέρος όπου δεν υπήρχε αρκετό φως του ηλίου.

Πως θα ξεχωρίσετε τα φρέσκα αυγά

Για να διαπιστώσουμε αν είναι φρέσκα ή μπαγιάτικα, γεμίζουμε ένα γυάλινο μπολ με νερό και τα βάζουμε μέσα. Αυτά που θα βυθιστούν και θα ακουμπήσουν τον πάτο, είναι φρέσκα και μπορείτε να τα φάτε άφοβα. Όσα βυθιστούν αλλά δε φτάσουν μέχρι τον πάτο, είναι ελαφρώς μπαγιάτικα και πρέπει να τα καταναλώσετε όσο πιο σύντομο γίνεται.

Προσοχή: Αν τύχει κάποιο αυγό να μη βυθιστεί, αλλά επιπλέει, τότε είναι ακατάλληλο για κατανάλωση και πρέπει να το πετάξετε άμεσα.

Το τέχνασμα βοηθά να διαπιστώσουμε την ποιότητα των αυγών με σωστά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει, διότι τα αυγά με το πέρασμα του χρόνου χάνουν σημαντική ποσότητα του υγρού που υπάρχει στο εσωτερικό τους. Όσο λιγοστεύει η ποσότητα υγρών που υπάρχει μέσα, τόσο θα βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού.

Ένας ακόμη τρόπος για να διαπιστώσετε αν είναι μπαγιάτικα ή όχι: Όταν ξεφλουδίζετε ένα βραστό αυγό, πρέπει να καθαρίζεται με δυσκολία. Αν τα τσόφλια φεύγουν πολύ εύκολα και δεν αποκολλούνται ταυτόχρονα μικρά κομμάτια απ’ το ασπράδι, τότε πρόκειται για μπαγιάτικο.