Μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε το δικό μας ανανά και να έχουμε ανά πάσα στιγμή, εξωτικό φρούτο από τον «κήπο» μας.  Ξεκινήστε λοιπόν να φυτεύετε τα δικά σας βιολογικά φρούτα και λαχανικά στον κήπο ή ακόμα και σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Αν και το φύτεμα του ανανά είναι εύκολη διαδικασία, υπάρχουν χρήσιμες οδηγίες που πρέπει να γνωρίζετε και ίσως χρειαστείτε υπομονή μέχρι να απολαύσετε το πρώτο σας φρούτο. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε χρήσιμες συμβουλές, που με την κατάλληλη φροντίδα θα μας δώσουν ζουμερό ανανά από το δικό μας δέντρο.

Βασικά στοιχεία πριν τη φύτευση

  1. Ο ανανάς δεν έχει σπόρους.
  2. Δεν απαιτεί πολύ νερό.
  3. Ευδοκιμεί σε ζεστό και ηλιόλουστο κλίμα, μπορεί όμως να αναπτυχθεί ακόμα και στη σκιά.
  4. Έχει μικρές ρίζες και χρειάζεται ελαφρώς όξινο χώμα. Οι περισσότεροι κήποι διαθέτουν αυτό το είδος χώματος και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στις γλάστρες που έχετε στο μπαλκόνι.

Για  να φυτέψουμε ανανά

Θα χρειαστείτε:

  • Έναν ολόκληρο ανανά
  • Γυάλινο δοχείο γεμάτο με νερό
  • Χώμα για τη μεταφύτευση
  • Γλάστρες

Οδηγίες:

Βήμα 1ο: Βρείτε ώριμο ανανά και επιλέξτε αυτόν που δεν έχει μαλακό σημείο στη φλούδα του. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πως είναι βιολογικής καλλιέργειας.

Βήμα 2ο: Πλύνετε με άφθονο νερό και ακουμπήστε σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής.

Βήμα 3ο: Κόψτε το κοτσάνι του, μαζί με δύο πόντους από τη σάρκα. Αφήστε μερικές ημέρες στον ήλιο να ξεραθεί. Αφαιρέστε το κομμάτι της σάρκας και τοποθετήστε σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό.

Προσοχή! το κοτσάνι του ανανά πρέπει να επιπλέει και τα φύλλα του να μην έρχονται σε επαφή με το νερό.

Βήμα 4ο: Τοποθετήστε το γυάλινο δοχείο σε ηλιόλουστη θέση, όπως στο παράθυρο, το μπαλκόνι ή σε άλλον εξωτερικό χώρο και αφήστε για 14 ημέρες. Να θυμάστε, κάθε δεύτερη ημέρα πρέπει να αλλάζετε το νερό.

Βήμα 5ο: Μετά από περίπου 2 εβδομάδες, θα παρατηρήσετε πως έχουν βγει ρίζες και αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμος να τον φυτέψουμε σε γλάστρα.

Βάλτε χώμα στη γλάστρα και προσθέστε ελάχιστο νερό, η ποσότητα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να δημιουργήσουμε νωπό χώμα. Ανοίξτε μια τρύπα για να χωράει η ρίζα και τοποθετήστε στη γλάστρα. Συμπληρώνετε με χώμα μέχρι να καλυφθεί πλήρως το σημείο και πιέζετε με τα δάχτυλα κοντά στη ρίζα. Βεβαιωθείτε πως το μέρος που τον βάλατε είναι ηλιόλουστο για 6 ώρες την ημέρα. Τις υπόλοιπες ώρες, φροντίστε να βρίσκετε σε σκιά. Αφήστε το φυτό για ένα χρόνο στη γλάστρα και ποτίζετε τακτικά. Μετά τον χρόνο μεταφέρετε σε μεγαλύτερο δοχείο ή στον κήπο. Απαιτείτε υπομονή μέχρι να καταφέρετε να απολαύσετε τον πρώτο καρπό. Θα μπορέσετε να πάρετε έτοιμο ανανά μετά από περίπου 12 μήνες, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί λίγο νωρίτερα.