Το πέστο έχει μεσογειακές «ρίζες», προερχόμενο από την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα από την περιφέρεια της Λιγουρίας. Το νόστιμο ντιπ αποτελείται από βασιλικό, ελαιόλαδο, κουκουνάρι, σκόρδο και τυρί. Συνήθως η ποικιλία τυριών που χρησιμοποιούνται είναι είναι η παρμεζάνα και το πεκορίνο, αφού τα ιδιαίτερα αρώματα που έχουν, τους προσδίδουν περισσότερη γεύση.

Η ιδανική επιλογή για να κρατήσουμε την παράδοση, είναι να πολτοποιήσουμε σε πέτρινο ή ξύλινο γουδί τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του πέστο. Στα ιταλικά «pestare» σημαίνει συνθλίβω και από εκεί πήρε το όνομα της η νόστιμη σάλτσα. Τα τελευταία χρόνια, πιο εύκολα μας βρίσκετε ένα μίξερ, παρά το γουδί. Αν δεν έχετε στο σπίτι σας, η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το μπλέντερ.

Η συνταγή για να φτιάξετε πέστο είναι αρκετά εύκολη και μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα υλικά της επιλογής σας. Κρατήστε τη βάση ως έχει και βάλετε φαντασία στα υπόλοιπα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε.

Παραδοσιακή συνταγή για  πέστο

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Μισή χούφτα βασιλικό (κατά προτίμηση πλατύφυλλο)
  • Μισό κεφάλι σκόρδο
  • 50 γραμμάρια τριμμένο τυρί, κατά προτίμηση παρμεζάνα
  • 1 – 2 κ.σ. κουκουνάρι ή άλλο είδος ξηρού καρπού όπως αμύγδαλα, φιστίκια κλπ.
  • Αλάτι

Διαδικασία:

Βάλτε τα υλικά στο γουδί ή το μίξερ, εκτός από το τυρί και χτυπήστε μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός. Τέλος, προσθέστε την παρμεζάνα και ανακατέψτε ελαφρώς, η σάλτσα είναι έτοιμη να την καταναλώσουμε! Περιμένατε κάτι άλλο; Λυπούμαστε που σας «απογοητεύσαμε», όμως αυτό ήταν, η διαδικασία είναι εύκολη και η σάλτσα έτοιμη σε λίγα λεπτά.

Το πέστο είναι εξαιρετικό ακόμα και αν το απολαύσετε με μία φέτα ψωμί. Τόσο απλά, θα έχετε ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ, που αποτελεί την τέλεια επιλογή για να κόψετε την πείνα σας ενδιάμεσα των γευμάτων. Ένα πετυχημένο σνακ θέλει ελάχιστα δευτερόλεπτα για να ετοιμαστεί, οπότε σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Η πιο γνωστή και διαδεδομένη χρήση της σάλτσας, είναι τα μακαρόνια, ταιριάζει απόλυτα με όλες τις ποικιλίες ζυμαρικών και δίνει άριστα γευστικά αποτελέσματα. Για να το συνοδέψετε ως μεζέ απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί, η καλύτερη επιλογή είναι ο λευκός αφρώδης οίνος.