Ισχιαλγία είναι ο όρος για να περιγράψουμε τον πόνο που αισθανόμαστε στους γλουτούς, ο οποίος φθάνει μέχρι τα κάτω άκρα και προκαλείται ύστερα από πρόβλημα με το ισχιακό νεύρο. Το νεύρο ξεκινά χαμηλά στην πλάτη και εκτείνεται στους γλουτούς, τους μηρούς και τα πόδια. Ο πόνος προκαλείται όταν ασκηθεί πίεση στο ισχιακό νεύρο και μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και αδυναμία στα πόδια.

Τα αίτια της ισχιαλγίας

Τα αίτια είναι πολλά, μπορεί να είναι τοπικά, ή αποτέλεσμα άλλων παθήσεων. Με πιο συχνή αιτία να είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Με τα χρόνια οι δίσκοι γίνονται αδύναμοι και έτσι είμαστε περισσότερο ευάλωτοι στους τραυματισμούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα απότομη πίεση στη ρίζα του νεύρου και την πρόκληση επώδυνης ισχιαλγίας.

Τα συμπτώματα

Προκαλείτε έντονος πόνος στη μέση, ο οποίος επιδεινώνεται με κάθε κίνηση και ενδεχομένως να αισθάνεστε μούδιασμα και κάψιμο στο πόδι. Αν ο πόνος συνοδεύεται με πυρετό, ναυτία, πονοκεφάλους, τότε χρειάζεται άμεση περίθαλψη σε νοσοκομείο.

Πως αντιμετωπίζεται η ισχιαλγία – οσφυαλγία

Ανάπαυση

Χρειάζεται ξεκούραση που πρέπει να γίνει σε ύπτια θέση (με τα πόδια λυγισμένα), αφού πρώτα τοποθετήσουμε μαξιλάρια στη μέση μας, και κάτω από τα πόδια. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορθοπεδικό στρώμα.

Τα επιθέματα και η θερμοφόρα, μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση της ισχιαλγίας. Αν είστε παχύσαρκοι, τότε σίγουρα πρέπει να χάσετε μερικά κιλά.

Φυσιοθεραπεία

Οι φυσιοθεραπείες μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά στην ανακούφιση των πόνων της ισχιαλγίας. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες θεραπείες όπως ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχο, ασκήσεις, κινητοποίηση των αρθρώσεων κ.α. Συμβουλευτείτε το φυσιοθεραπευτή σας, για να σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία ανάλογα με το πρόβλημα σας.

Θεραπεία με θερμότητα

Όπως προαναφέραμε η εφαρμογή θερμών επιθεμάτων και θερμοφόρας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου της φλεγμονής, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε και παγοκύστες. Η θερμότητα θα χαλαρώσει τους μύες και ο πάγος θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος.

Ασκήσεις McKenzie

Οι ασκήσεις στην εικόνα που ακολουθεί μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε και το φυσιοθεραπευτή σας πριν αρχίσετε να τις εκτελείτε, διότι εκείνος γνωρίζει καλύτερα το πρόβλημα σας και θα υποδείξει αν είναι κατάλληλες για εσάς.

Βαριές περιπτώσεις

Σε περιπτώσεις που υπάρχει πρόπτωση του πηκτοειδούς πυρήνα του δίσκου και πίεση της ρίζας των νεύρων, ιδίως του ισχιακού, πρέπει να γίνει εγχείρηση. Να αφαιρεθεί δηλαδή ο μεσοσπονδύλιος δίσκος (ολική αντικατάσταση δίσκου). Βέβαια κάτι τέτοιο αν κριθεί απαραίτητο, θα αποφασιστεί από το γιατρό σας.

Προληπτικά μέτρα

  • Συχνή γυμναστική και αερόβιες ασκήσεις για την ενίσχυση των ραχιαίων, τους μύες των γλουτών και της οσφύος.
  • Να κάνετε διατάσεις στο τέλος κάθε προπόνησης.
  • Όταν γυμνάζεστε με βάρη, πρέπει να λυγίσετε τα πόδια σας σε βαθύ κάθισμα.
  • Το κολύμπι, το περπάτημα και γενικώς τα αθλήματα κάνουν καλό στην πλάτη.
  • Μην είστε στην ίδια θέση για πολύ ώρα.
  • Προσοχή όταν μετακινείτε βαριά αντικείμενα, στηρίξτε πρώτα την πλάτη σας.
  • Όταν μεταφέρεται ψώνια να μοιράζετε τις σακούλες και στα δύο χέρια.