Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει κοντά στις 4000 χημικές ενώσεις που περιέχονται μέσα στον καπνό. Εκ των οποίων 50 είναι υπεύθυνες για την πρόκληση διαφόρων τύπων καρκίνου. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο ένα άτομο πεθαίνει κάθε 6 δευτερόλεπτα ως αποτέλεσμα του καπνίσματος. Ένας στους δύο καπνιστές πεθαίνει από ασθένεια που συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος, καρδιακή προσβολή, ή άλλη καρδιακή πάθηση και ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος.

Τα καλά νέα είναι, πως όσο πιο σύντομα σταματήσουμε να καπνίζουμε, τόσο πιο άμεση και θετική ανταπόκριση έχει στον οργανισμό και την υγεία μας. Με τη διακοπή του καπνίσματος, το σώμα συνεχίζει την αναγέννηση μέρα με την ημέρα, και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν κόβουμε το κάπνισμα

  • Μετά την πάροδο 20 λεπτών από το τελευταίο τσιγάρο, ο παλμός της καρδιάς αρχίζει να επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα. Η αρτηριακή πίεση, καθώς και η κυκλοφορία του αίματος θα αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά, εξασφαλίζοντας την επαρκή μεταφορά οξυγόνου στα αιμοφόρα αγγεία.
  • Οκτώ ώρες μετά, το μονοξείδιο του άνθρακα θα εξαφανιστεί από τον οργανισμό και θα αντικατασταθεί από το οξυγόνο, που πέραν όλων των άλλων, είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν σωστά τα κύτταρα.
  • Μετά από μία ημέρα ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται. Η αρτηριακή πίεση και το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, έρχεται και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Μετά το πέρας 48 ωρών η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, θα αρχίσουν σταδιακά να επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία.
  • Ύστερα από 2 -3 μήνες η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζει να βελτιώνεται. Η αναπνοή μας γίνεται ευκολότερη, απομακρύνεται η βλέννα από τους πνεύμονες και το σώμα αποκτά περισσότερες αντοχές για σωματικές δραστηριότητες.
  • Μεταξύ πρώτου και ένατου μήνα. Έχοντας σταματήσει εντελώς το κάπνισμα, θα υπάρχει μια σημαντική διαφορά στη μείωση της έντασης του βήχα, και η λειτουργία των πνευμόνων θα επανέλθει σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Μετά από ένα χρόνο ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στο μισό, σε σύγκριση με το τελευταίο έτος που καπνίζαμε τακτικά.
  • Δέκα χρόνια μετά, μειώνονται σε σημαντικό βαθμό οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων και όγκων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν κατά το παρελθόν.

Εσείς τι περιμένετε;

Μήπως έχει έρθει η ώρα να σταματήσετε το κάπνισμα για να επανέλθει η υγεία σας και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα; Σταματήστε το άμεσα, και χαρείτε τη ζωή.