Ο φούρνος που έχουμε στο σπίτι είναι ίσως η συσκευή που χρησιμοποιούμε περισσότερο από όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (μετά την τηλεόραση). Αλλά μιας και μιλάμε για δουλειές, τότε ο φούρνος είναι σίγουρα η ηλεκτρική συσκευή που έχει τις περισσότερες ώρες στο ενεργητικό του νοικοκυριού μας.

Όπως είναι φυσικό, ότι χρησιμοποιείται πολύ, λερώνεται επίσης, και αυτό συμβαίνει με το φούρνο. Για να φτιάξουμε το καθημερινό μας φαγητό, θα χρειαστούν υψηλές θερμοκρασίες, σάλτσες, νερά, λάδια, υπολείμματα τροφίμων, και μερικές ακόμη ουσίες που λερώνουν, και όπως είναι φυσικό, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργούνται λεκέδες που αν μείνουν παραπάνω και δεν καθαριστούν άμεσα, κολλάνε και είναι δύσκολο να τους αφαιρέσουμε.

Πέραν αυτών, υπάρχουν και τα μεταλλικά σκεύη όπως κατσαρόλες, τηγάνια, μαχαίρια κλπ. Είναι σε καθημερινή βάση πάνω στην κεραμική εστία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γρατζουνιές που μπορούν να καταστρέψουν το φούρνο.

Σίγουρα μετά από αυτό θα αναρωτιέστε αν υπάρχει λύση; Δηλαδή να εξαφανίσουμε εύκολα και απλά, όλα αυτά τα λίπη, ακόμα και τις γρατζουνιές που δημιουργούνται κατά το μαγείρεμα. Φυσικά και υπάρχει, αφού σχεδόν για όλα υπάρχει λύση, πόσο μάλλον στην συγκεκριμένη περίπτωση που δεν απαιτεί κόπο, απλώς θέλει τρόπο.

Συμβουλές για καθάρισμα κεραμικής εστίας

  • Γεμίστε ένα μπολ με χλιαρό νερό.
  • Στη συνέχεια βουτήξτε ένα σφουγγάρι και με τη μαλακή πλευρά που δε χαράζει, περνάμε την επιφάνεια της κουζίνας για να μουλιάσει τους ξεραμένους λεκέδες. Ξεπλένετε συνεχώς το σφουγγάρι για να απομακρύνετε τα υπολείμματα.
  •  Αμέσως μετά πάρτε μια ποσότητα μαγειρικής σόδας και απλώστε πάνω στις βρωμιές και τα λίπη. Αφήστε να δράσει περίπου για ένα τέταρτο και με ένα καθαρό βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι, τρίψτε απαλά μέχρι να αφαιρεθούν πλήρως τα υπολλείματα από την επιφάνεια.
  • Επαναλάβατε τη διαδικασία μέχρι να φύγουν και οι πιο επίμονοι λεκέδες.

Να θυμάστε, αν η εστία είναι υπερβολικά λερωμένη, τότε πρέπει στην αρχή να ξύσετε την επιφάνεια με ειδική ξύστρα.

Απομάκρυνση και προστασία από γρατζουνιές

Πολλές φορές η εστία μπορεί να δείχνει γρατσουνισμένη και να μην είναι. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν υπολείμματα φαγητών που παραμένουν για καιρό επάνω και φαίνονται ως τέτοια. Αυτοί οι λεκέδες μπορούν να φύγουν εύκολα και απλά, με ένα καλό καθάρισμα. Αυτά όμως ήταν τα καλά νέα, διότι υπάρχουν γρατζουνιές που έχουν προκληθεί από μαγειρικά σκεύη και δύσκολα μπορούν να αφαιρεθούν.

Μπορούμε όμως να προστατέψουμε την κεραμική εστία για να αποφύγουμε τέτοιου είδους γρατζουνιές, ακολουθούν μερικές συμβουλές, τι πρέπει να προσέχετε:

  • Δε σέρνουμε ποτέ τα μαγειρικά σκεύη πάνω στην κεραμική εστία, διότι εύκολα μπορούν να την γρατζουνίσουν. Πάντοτε σηκώνουμε και ύστερα μετακινούμε.
  • Αν πέσει ζάχαρη, τη σκουπίζουμε αμέσως, αφού είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σε φούρνο με κεραμική εστία.
  • Χρησιμοποιούμε πάντοτε μαγειρικά σκεύη με λείες και επίπεδες επιφάνειες.

Μετά από κάθε χρήση, καθαρίζουμε την εστία για να τη βρούμε έτοιμη την επόμενη φορά. Με αυτό τον τρόπο θα υποστεί λιγότερη φθορά και θα διατηρηθεί σαν καινούρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.