Σε νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως τα ενεργειακά ποτά αν και μπορούν να δώσουν περισσότερη ενέργεια, δε το καταφέρνουν χωρίς επιπτώσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές εξηγούν πως η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε ανθυγιεινά επίπεδα, και ιδιαιτέρως σε ανθρώπους που δεν έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν καφεΐνη.

Ενεργειακά ποτά και έρευνες

Η ερευνητική ομάδα έδωσε ένα κουτάκι από γνωστά ενεργειακά ποτά σε 25 εθελοντές  19 – 40 ετών. Την επόμενη ημέρα τους δόθηκε ένα εικονικό ποτό που υποτίθεται πως ανήκει στα λεγόμενα ενεργειακά. Η ερευνητική ομάδα μετρώντας την πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό στους εθελοντές, πριν και μετά τα ενεργειακά ποτά, ανακάλυψε ότι:

Οι εθελοντές είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση μετά την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, ενώ η μέση συστολική πίεση, αυξήθηκε κατά 3%.

Τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο σοβαρά σε εθελοντές που δεν συνήθιζαν να καταναλώνουν καφεΐνη σε καθημερινή βάση. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων, η αποκαλούμενη στην έρευνα και ως ομάδα «άγνοιας στην καφεΐνη». Εμφάνισε διπλάσια αύξηση της αρτηριακής πίεσης, από τους υπόλοιπους που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ σε καθημερινή βάση.

Ο καθηγητής Sachin Shah από το πανεπιστήμιο του Ειρηνικού στο Stockton της Καλιφόρνιας. Εξηγεί ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Μια απότομη μέτρια αύξηση στην πίεση, συνήθως δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας σε υγιή άτομα. Από την άλλη πλευρά, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως στους ηλικιωμένους ή άτομα που πάσχουν από υπέρταση, ακόμη και μια μέτρια αύξηση, μπορεί να είναι ανησυχητικό σημάδι. Ο καθηγητής Shah εξηγεί επίσης πως η αύξηση 3 ή 4 βαθμών στη συστολική πίεση, θα μπορούσε να σημάνει σημαντική αύξηση θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια.

Σε άλλη έρευνα, οι εθελοντές που πήραν μέρος είχαν μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά την κατανάλωση ενεργειακού ποτού, εν συγκρίσει με την κατανάλωση ενός απλού καφέ που περιείχε την ίδια ποσότητα καφεΐνης. Αυτός είναι ο λόγος, που πολλοί ερευνητές πιστεύουν, πως η καφεΐνη δεν ευθύνεται στην αύξηση της αρτηριακής πίεση. Αλλά ο λόγος, είναι ο συνδυασμός της με άλλα συστατικά που περιέχονται στα ενεργειακά ποτά.