Η μαύρη σοκολάτα είναι ίσως το μοναδικό γλυκό που αντί να ζημιώνει την υγεία μας, μπορεί να την ωφελήσει. Η αλήθεια είναι, πως μόλις δούμε κάτι γλυκό αμέσως ξεχνάμε την διατροφή μας και το «όνειρο» να χτίσουμε το τέλειο σώμα. Μερικές φορές η επιθυμία για κάτι γλυκό είναι πιο ισχυρή και δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα απολαυστικό μπισκότο ή μια γλυκιά σοκολάτα. Έτσι καταλήγουμε να τρώμε ανθυγιεινά και στη συνέχεια μας πιάνουν ενοχές για την πράξη μας, και το γλυκό που καταβροχθίσαμε.

Τώρα ξεκινούν τα καλά νέα, αφού υπάρχει ένα γλυκό που μπορεί να ικανοποιήσει τη λαιμαργία μας. Φυσικά, αναφερόμαστε στη μαύρη σοκολάτα, η οποία μπορεί να γίνει μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Μαύρη σοκολάτα και τα οφέλη στην υγεία

Για το βήχα

Αν έχετε έντονο και ενοχλητικό βήχα, δοκιμάστε να φάτε μαύρη σοκολάτα. Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση της έχει θετική επίδραση στον οργανισμό. Περιέχει μια ουσία τη θεοβρωμίνη, που είναι φυσική χημική ένωση και μπορεί να απαλύνει το βήχα.

Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση μπορεί να μειώσει ελαφρώς την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μελέτη γερμανικού ινστιτούτου έδειξε πως η κατανάλωση 30 θερμίδων μαύρης σοκολάτας την ημέρα, μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση κατά 3 mmHg και τη διαστολική κατά 2 mmHg.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου

Έχει ευεργετικές ιδιότητες για το καρδιαγγειακό σύστημα και τον εγκέφαλο. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μειώνει την «κακή» χοληστερίνη

Η μαύρη σοκολάτα και όχι η λευκή, μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερίνη και να αυξήσει την καλή.

Μειώνει το άγχος και το στρες

Βελτιώνει τη διάθεση και μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες. Ενισχύει τα επίπεδα της ενδορφίνης που υπάρχουν στον εγκέφαλο, και είναι οι ορμόνες της ευτυχίας και της χαράς.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Ο οργανισμός μας χρειάζεται αντιοξειδωτικά, γιατί βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και έτσι συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η πικρή γεύση της μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει την όρεξη και να ικανοποιήσει την ανάγκη μας για γλυκά. Με αυτό τον τρόπο δε θα καταναλώνετε παραπανίσιες θερμίδες.