Όλοι θέλουμε να έχουμε καθαρό αέρα στο σπίτι, και η λίστα με τα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, είναι κατάλληλη να συμβάλλει ώστε να εισπνέουμε φρέσκο αέρα.

Υπάρχουν μερικά φυτά που εκτός από τα πλούσια χρώματα και αρώματα που μας παρέχουν απλόχερα, μπορούν επίσης να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και μάλιστα είναι κατάλληλα για εσωτερικούς χώρους.

Είναι αρκετά σημαντικό να εισπνέουμε καθαρό αέρα, γιαυτό τα 8 φυτά που θα δούμε παρακάτω, είναι ιδανικά για να φιλτράρουν τον αέρα στο σπίτι και να χαρίσουν καθαρή ατμόσφαιρα.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Σανσεβιέρια ή τρίζωνη

Δε χρειάζεται ιδιαίτερες απαιτήσεις για να διατηρηθεί, και είναι ένα από τα φυτά που φιλτράρουν την ατμόσφαιρα. Αντέχει στον ήλιο και τη σκιά, ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε κοντά στο καλοριφέρ. Η σανσεβιέρια θα σας απαλλάξει από το βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη που υπάρχει στο χώρο.

Πόθος

Μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα στο σπίτι. Πανέμορφο φυτό και επίσης κατάλληλο για το φιλτράρισμα του αέρα.

Δε χρειάζεται πολύ φως για να αναπτυχθεί, αλλά ούτε και ιδιαίτερη φροντίδα. Τα φύλλα του είναι δηλητηριώδη, γιαυτό πρέπει να παραμείνει σε σημείο που δεν είναι εύκολα προσβάσιμο σε παιδιά και κατοικίδια. Ένα ακόμα φυτό εσωτερικού χώρου που φιλτράρει και αποβάλει το βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη.

Σπαθίφυλλο

Πρόκειται για το κομψό λουλούδι με τα λευκά άνθη και είναι διάσημο για την απορρόφηση της τοξικής ακτινοβολίας. Το ιδανικό μέρος για να το τοποθετήσετε, είναι δίπλα στην τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή.

Το σπαθίφυλλο απορροφά και αυτό το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη, το τολουόλιο και την αμμωνία. Τοποθετήστε σε μέρος που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε παιδιά και κατοικίδια, διότι η κατάποση φύλλων προκαλεί έντονους πόνους στο στομάχι.

Μπαμπού

Αποτελεί την τρίτη πιο ισχυρή λύση για την αφαίρεση της φορμαλδεΰδης από την ατμόσφαιρα, και όπως καταλάβατε είναι με τη σειρά του ένα από τα καλύτερα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα. Εκτός από τη φορμαλδεΰδη φιλτράρει τέλεια το τριχλωροαιθυλένιο, το ξυλόλιο και το τολουόλιο.

Παρά το γεγονός πως χρειάζεται αρκετή ζέστη, δε πρέπει να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο, και το καλύτερο, είναι φιλικό για τα κατοικίδια.

Ζέρμπερα

Η καλλωπιστική του αξία ήρθε στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, αφού πήρε την αναγνωρισιμότητα που έπρεπε, μετά τη δεκαετία του ’80. Ένα πανέμορφο λουλούδι που σίγουρα θα ομορφύνει το χώρο σας.

Απορροφά τις τοξίνες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, όπως επίσης και τον καπνό του τσιγάρου. Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικά ήδη του φυτού, με διάφορες αποχρώσεις στα άνθη του όπως κίτρινο, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί και λευκό. Η ζέρμπερα δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, απαιτεί ήλιο και πολύ νερό, ενώ αντέχει στη ζέστη.

Κισσός

Μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν παντού και είναι ένα εκπληκτικό φυτό εσωτερικού χώρου. Ο κισσός εκτός από ένα ισχυρό βότανο, είναι φυτό που φιλτράρει την ατμόσφαιρα και μπορεί να παράσχει φρέσκο αέρα. Δρα θετικά κατά των αλλεργιογόνων συστατικών και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μούχλας που υπάρχει στο σπίτι. Πρόκειται όμως για τοξικό φυτό και γιαυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Πρέπει να βρίσκεται μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

Δράκαινα

Το φυτό που απορροφά τις τοξίνες και αφαιρεί φορμαλδεΰδη και ξυλόλιο. Ένα ακόμη θαυμάσιο φυτό για τη διακόσμηση του σπιτιού, που για να αναπτυχθεί πλήρως, πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό και ζεστό μέρος.

Αλόη Βέρα

Θα βοηθήσει να αφαιρέσετε τις τοξίνες, γιαυτό τοποθετήστε δίπλα σε τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών, για να απορροφήσει την ακτινοβολία τους.

Η αλόη είναι επίσης ένα ισχυρό βότανο που μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία εγκαυμάτων και να καταπραΰνει από ερεθισμούς του δέρματος.