Η ακμή είναι δερματική πάθηση που δημιουργείται από φραγμένους πόρους της επιδερμίδας, σε συνδυασμό με υπερβολική λιπαρότητα. Είναι σύνηθες φαινόμενο να προκαλείται στο πρόσωπο και ειδικά κατά την εφηβική ηλικία, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση της σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στην πλάτη.

Πως προκαλείται η ακμή στην πλάτη

Ίσως ο λόγος που παρουσιάσατε ακμή, να έχει άμεση σχέση με τη διατροφή και τη λανθασμένη φροντίδα της επιδερμίδας. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η κακή διατροφή είναι ένας λόγος για να εμφανίσετε ακμή στην πλάτη. Μπορεί να προκληθεί από υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης ή από αλοιφές και κρέμες σώματος που φράζουν τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Θα διαπιστώσετε πως δημιουργείται στην πλάτη και στο πίσω μέρος του σώματος, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός ιδρωτοποιών αδένων.  Αν θέλετε να σταματήσετε την εμφάνιση ακμής στην πλάτη, αποφύγετε τις βαριές κρέμες σώματος, τα λάδια που χρησιμοποιούνται κυρίως για μασάζ, όπως επίσης και τις λιπαρές αντηλιακές κρέμες. Αντί αυτών, χρησιμοποιήστε πιο ελαφριά προϊόντα, που απορροφώνται εύκολα από το δέρμα.

Για την καταπολέμηση της ακμής προσπαθήστε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, αυτό μπορεί να βοηθήσει αρκετά. Είναι απαραίτητο να εντάξετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να ελαττώσετε τα τηγανιτά και ανθυγιεινά φαγητά.

Η ακμή στην πλάτη μπορεί να προκληθεί ακόμα και από φθορά στα ρούχα ή από κακής ποιότητας υλικό κατασκευής. Όταν κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό και οι πόροι του δέρματος είναι ανοιχτοί, να φοράτε πάντοτε βαμβακερά που δεν ερεθίζουν το δέρμα. Τα συνθετικά υφάσματα ερεθίζουν περισσότερο την επιδερμίδα. Το ντους με άφθονο νερό συχνά ξεπλένει το σώμα από τον ιδρώτα και το καθαρίζει αποτελεσματικά.

Για καλύτερα αποτελέσματα προτιμήστε καθαριστικά σε μορφή γέλης. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρουν προϊόντα λοσιόν ή τζελ, που περιέχουν αντιβιοτικά και είναι το πρώτο φαρμακευτικό βήμα για τη θεραπεία της ακμής στην πλάτη.

Ακόμη μια συμβουλή για να αποτρέψετε την εμφάνιση της και να τη θεραπεύσετε, είναι να χρησιμοποιήσετε προϊόντα απολέπισης σώματος, κρέμες καθαρισμού με κατευναστική δράση ή κρέμες με στυπτικές ιδιότητες. Εφαρμόστε μετά το ντους για να καθαρίσουν το δέρμα. Εάν δε δείτε αποτελέσματα ή αντιθέτως η κατάσταση επιδεινώνεται, τότε επισκεφθείτε έναν ειδικό. Ο δερματολόγος θα σας δώσει την αγωγή που χρειάζεστε.