Η γύρη είναι πολύτιμη τροφή, με πλούσια θρεπτικά συστατικά που πρέπει να καταναλώνεται από όλους. Δυστυχώς όμως, οι τεράστιες δυνατότητες που παρέχει στον οργανισμό είναι άγνωστες στους περισσότερους, με αποτέλεσμα να χάνουμε μια σημαντική ενίσχυση στην τόνωση του οργανισμού. Η γύρη αποτελεί βασική τροφή για τις μέλισσες και αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο παρέχει ωφέλιμες ιδιότητες και σημαντικό αριθμό θρεπτικών ουσιών απαραίτητες για τον οργανισμό. Πρόκειται για μια τροφή που σίγουρα πρέπει εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Η γύρη μελισσών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (περίπου 40%), σε ελεύθερα αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου και του φυλλικού οξέως. Ίση ποσότητα γύρης, περιέχει περισσότερα αμινοξέα από το βόειο κρέας, τα αυγά και το τυρί. Περίπου το ήμισυ των πρωτεϊνών που υπάρχει στη γύρη είναι ελεύθερα αμινοξέα, τα οποία απορροφούνται ταχύτατα από το σώμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η μέλισσα για να συλλέξει ένα κουταλάκι του γλυκού γύρη, πρέπει να εργαστεί 8 ώρες την ημέρα για έναν ολόκληρο μήνα. Ενώ, κάθε κόκκος περιέχει πάνω από 2 εκατομμύρια σωματίδια γύρης λουλουδιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευρύ φάσμα ασθενειών που περιλαμβάνει προβλήματα προστάτη, ασθένειες του δέρματος και να συμβάλλει στη διόρθωση διατροφικών ανισορροπιών του πεπτικού συστήματος.

Ακολουθεί η λίστα με τα 10 σημαντικότερα οφέλη που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν πολλές περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις, οι οποίες δεν αναφέρονται στη λίστα.

Η γύρη μας γεμίζει ενέργεια

Τονώνει το σώμα και δίνει ώθηση σε μια δύσκολη και απαιτητική ημέρα. Η εξαιρετική πηγή ενέργειας οφείλεται στην ευρεία γκάμα θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στο superfoods. Οι υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη και η βιταμίνη Β, βοηθούν να μείνουμε σε εγρήγορση για μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας, αφού μπορούν να αυξήσουν τις αντοχές και να ελαττώσουν την κόπωση.

Ανακουφίζει από ερεθισμούς του δέρματος

Χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα του εμπορίου για τη θεραπεία φλεγμονών και ερεθισμούς του δέρματος όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Τα αμινοξέα και οι βιταμίνες που περιέχονται στη γύρη, προστατεύουν το δέρμα και βοηθούν την αναγέννηση των ιστών.

Για το αναπνευστικό σύστημα

Περιέχονται μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στους πνευμονικούς ιστούς, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση του άσθματος.

Αλλεργίες

Μειώνει την ποσότητα της ισταμίνης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο κατά των αλλεργιών. Ο δρ. Leo Conway ιατρός από το Ντένβερ του Κολοράντο, αναφέρει πως το 90% των ασθενειών που έχει αντιμετωπίσει, κατάφεραν να απαλλαγούν από συμπτώματα αλλεργιών ύστερα από κατανάλωση γύρης μελισσών. Όπως αναφέρει ο ίδιος «κάθε πάθηση άσθματος και αλλεργιών θεραπεύθηκε, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως η γύρη είναι αρκετά αποτελεσματική για μεγάλο φάσμα παθήσεων του αναπνευστικού».

Καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Εκτός από βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες, περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της πέψης. Τα ένζυμα, βοηθούν τον οργανισμό στην καλύτερη λήψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Κάνει καλό στην εντερική χλωρίδα και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Έχει αντιβιοτικές ιδιότητες και κατά συνέπεια προστατεύει τον οργανισμό από ιογενής παθήσεις. Όπως προαναφέραμε είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών.

Κατάλληλο για τον εθισμό

Μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε πιο εύκολα από εθισμούς, καθώς μειώνει την έντονη επιθυμία για φαγητό. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βοηθήσει στη δίαιτα ή όταν θέλουμε να διατηρήσουμε τα κιλά σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα

Περιέχει υψηλές ποσότητες ρουτίνης, ένα βιοφλαβονοειδές, αντιοξειδωτικό, που βοηθά στη ενδυνάμωση των τριχοειδών και αιμοφόρων αγγείων. Συμβάλλει ακόμη σε παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος και ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό σημαίνει, πως η γύρη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Για τον προστάτη

Σε άνδρες που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, μπορεί να τους δώσει ανακούφιση και να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί συχνουρία.

Προβλήματα στειρότητας

Διεγείρει και αποκαθιστά την λειτουργία των ωοθηκών και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στη θεραπεία της στειρότητας. Πέραν του ότι, ενισχύει το ορμονικό σύστημα έχει εξαιρετικές αφροδισιακές ιδιότητες.

Κατανάλωση

Αν καταναλωθεί μετά το φαγητό, δρα ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. Ειδικά ύστερα από κατανάλωση φρούτων, που επιτρέπουν στη γύρη να καθαρίσει αποτελεσματικότερα την εντερική χλωρίδα.

Συνίσταται να παίρνετε ένα κουταλάκι μετά το πρωινό.

Οι μελισσοκόμοι είναι σε θέση να την αφαιρούν από τα μελίσσια, χωρίς να προκαλέσουν ζημιά στις μέλισσες. Έτσι, καλό είναι να αγοράζετε το βάζο με τη γύρη, από ένα μαγαζί που είστε σίγουροι για την ποιότητα του. Προτείνεται η ωμή κατανάλωση (όπως είναι στο βάζο). Μη ξεχνάτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο και να απολαμβάνετε τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη γύρη.