Η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων σε καθημερινή βάση στο διαιτολόγιο μας, μπορεί να χαρίσει μακροζωία. Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση κινδύνου εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου ή καρδιακών παθήσεων. Ακόμη, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και σε ασθένειες των πνευμόνων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal. Δείχνει ότι, η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αδυναμία της καρδιάς και αναπνευστικές παθήσεις. Συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μακροζωία. Οι φρέσκες και αποξηραμένες πιπεριές τσίλι, είναι η πιο διαδεδομένη πικάντικη τροφή και ένα από τα πιο γνωστά καυτερά μπαχαρικά.

Τα ευρήματα της έρευνας

Διεθνής ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές από την Κίνα και συγκεκριμένα επιστήμονες από το κέντρο Κινεζικών Ιατρικών Επιστημών. Ερεύνησαν σε βάθος τη σχέση μεταξύ της θνησιμότητας και της μακροζωίας σε συνδυασμό με την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων. Στην έρευνα συμμετείχαν 487.375 εθελοντές, ηλικίας από 30 έως 79 ετών. Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις γενικότερες διατροφικές του συνήθειες, τη φυσική του κατάσταση και κατά πόσο χρησιμοποιούσε στη διατροφή του πικάντικες τροφές, κόκκινο κρέας, λαχανικά και αν καταναλώνει αλκοόλ.

Η έρευνα έδειξε ότι:

  1. Όσοι κατανάλωναν πικάντικα φαγητά 1 – 2 φορές την εβδομάδα, έχουν κατά 10%, μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους συμμετέχοντες που έτρωγαν πικάντικα φαγητά, λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
  2. Οι συμμετέχοντες που είχαν συμπεριλάβει στη διατροφή τους πικάντικες τροφές και μπαχαρικά από 2 έως 7 ημέρες την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 14%. Άρα, αυξημένη μακροζωία σε σχέση με τους υπολοίπους.

Τέλος, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο λόγος που τα καυτερά μπαχαρικά χαρίζουν μακροζωία, είναι τα βιοενεργά συστατικά που περιέχονται σε αυτά, και ειδικά στη φρέσκια πιπεριά τσίλι.

Έρευνες παλαιότερων ετών, έχουν δείξει πως τα φαγητά που περιέχουν καυτερά μπαχαρικά και τα βιοενεργά συστατικά τους, όπως η καψαϊκίνη, έχουν αντιφλεγμονώδη ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.