Τα κρεμμύδια εκτός ότι νοστιμίζουν τα φαγητά, έχουν ωφέλιμες ιδιότητες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Είναι πλούσια σε κουερσετίνη, μια φλαβονοειδής ουσία που έχει αντιφλεγμονώδη, αντισταμινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης. Η αντιοξειδωτική του δράση συμβάλλει στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών που υπάρχουν στο σώμα.

Αν θέλετε και εσείς να επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές ιδιότητες του κρεμμυδιού, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση για να δείτε πώς μπορούν να ωφελήσουν σε αρκετές παθήσεις.

Κρεμμύδια για την καταπολέμηση του κρυολογήματος

Είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Μόλις διαπιστώσετε τα πρώτα συμπτώματα, πιείτε ένα φλιτζάνι από ρόφημα κρεμμυδιών ή φάτε το ολόκληρο. Αν το καταναλώσετε ωμό, μπορεί να καθαρίσει τα ιγμόρεια, ενώ σε υγρή μορφή ως ρόφημα, καταπραΰνει από τον πονόλαιμο.

Καταπολεμά το βήχα

Η απλή συνταγή που ακολουθεί μπορεί να βοηθήσει στον έντονο βήχα. Καθαρίστε ένα κρεμμύδι και κόψτε στη μέση, βάλτε 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη στα 2 μέρη και αφήστε τουλάχιστον για 1 ώρα. Στη συνέχεια πιέστε για να πάρετε το σιρόπι και πίνετε από το υγρό 2 φορές την ημέρα.

Για την ωτίτιδα και τον καθαρισμό του αυτιού

Ένα μικρό κομμάτι κρεμμυδιού μπορεί να απαλύνει οποιοδήποτε ήπιο πόνο στα αυτιά. Πριν πάτε για ύπνο, βάλτε ένα κομμάτι στο αυτί και κρατήστε όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί θα αισθανθείτε καλύτερα.

Κατάλληλο για μικροτραυματισμούς και κοψίματα

Καθαρίστε ένα κρεμμύδι και κόψτε στη μέση. Χρησιμοποιήστε την ημιδιάφανη μεμβράνη για να καλύψετε το κόψιμο. Εφαρμόστε απευθείας στο δέρμα και δέστε το σημείο. Αλλάζετε τη μεμβράνη δυο φορές την ημέρα μέχρι η πληγή να κλείσει. Η θεραπεία λειτουργεί σε μικροτραυματισμούς και ελαφρά κοψίματα. Το κρεμμύδι εκτός ότι βοηθά στην επούλωση της πληγής, θα απολυμάνει την περιοχή και δε δημιουργεί παρενέργειες.

Θεραπεύει εγκαύματα και κοψίματα

Χρησιμοποιήστε σε περιπτώσεις μικρών εγκαυμάτων που προκλήθηκαν από ακαριαία επαφή σε μαγειρικά σκεύη με υψηλές θερμοκρασίες. Κόψτε στη μέση και εφαρμόστε το εσωτερικό του κρεμμυδιού πάνω στην τραυματισμένη περιοχή. Κρατήστε τουλάχιστον 3 λεπτά για να βοηθήσει στην επούλωση.

Για καλύτερα αποτελέσματα, χτυπήστε 1 ασπράδι αυγού και εφαρμόστε στο σημείο του σώματος που έχετε υποστεί έγκαυμα. Στη συνέχεια δέστε με καθαρή γάζα, και επαναλάβετε τη διαδικασία αν το κρίνετε απαραίτητο. Τα ασπράδια σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

Βαθειά κοψίματα: Τα κρεμμύδια έχουν σημαντικές ιδιότητες στην επούλωση πληγών που προκλήθηκαν από βαθειά κοψίματα. Λόγω της αντιφλεγμονώδης και αντιβιοτικής δράσης, μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην επούλωση τέτοιων τραυμάτων.

Καταπραΰνουν από τσιμπήματα μέλισσας

Αν κάποια στιγμή σας τσιμπήσει μέλισσα και δεν είστε αλλεργικοί, για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο, αφαιρέσετε το κεντρί και ακουμπήσετε στο σημείο ένα κομμένο κρεμμύδι. Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσετε το πρήξιμο και οι αντισταμινικές του ιδιότητες θα μειώσουν τον πόνο.