Το δέντρο της καρύδας ονομάζεται και «δέντρο της ζωής». Φυσικά, ο τίτλος δεν είναι τυχαίως αφού τα σημαντικά οφέλη που παρέχει στην οργανισμό, είναι τέτοια, που σίγουρα μετά την κατανάλωση της δίνουμε μια γερή δόση υγείας στο σώμα μας. Συνήθως οι περισσότεροι καταναλώνουμε γλυκά με καρύδα ως μπισκότα, είτε σαν γέμιση σε σοκολάτες. Όμως ελάχιστοι την τρώμε σκέτη, για να μπορέσουμε να ωφεληθούμε από το σύνολο των θρεπτικών ουσιών που περιέχει.

Κάθε μέρος του δέντρου είναι αρκετά χρήσιμο για τον άνθρωπο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικά και χρήσιμα πράγματα. Όπως η κατανάλωση του καρπού για τη διατροφή μας, μέχρι τη φλούδα του δέντρου που χρησιμεύει στην κατασκευή στρωμάτων. Εμείς θα επικεντρωθούμε στα οφέλη που παρέχει η καρύδα μέσω της διατροφής στον οργανισμό και την υγεία.

Τα οφέλη και η διατροφική αξία της καρύδας

Το γάλα καρύδας είναι πλούσιο σε φώσφορο, το οποίο είναι αποτελεσματικό στην ενδυνάμωση των οστών. Αρκετοί υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις, και το νερό της καρύδας είναι κατάλληλο για να καταπολέμηση αυτές τις φλεγμονές. Όμως, και το γάλα του φρούτου βοηθά στην ενίσχυση του οργανισμού και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Εκτός από το γάλα που προέρχεται από τη σάρκα του φρούτου, μπορείτε να αγοράσετε φρέσκια καρύδα ή τριμμένη και συσκευασμένη, που πωλείται σε παντοπωλεία, μανάβικα και σούπερ μάρκετ. Αν έχετε τη δυνατότητα, αγοράστε ολόκληρο το φρούτο και ανοίξετε το μόνοι σας, για να το φάτε και να πιείτε το νερό του.

Η καρύδα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο, αυτές οι δύο  ουσίες έχουν ευεργετική επίδραση σε νευρολογικές παθήσεις, και συμβάλλουν στην ενίσχυση των μυών.

Η κατανάλωση μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση αναιμίας. Τόσο στη φυσική του μορφή, όσο και ως γάλα, βοηθά στη ρύθμιση σιδήρου στον οργανισμό. Μπορεί ακόμη να αυξήσει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης.

Πλούσια πηγή φυτικών ινών, γεγονός που το καθιστά ως ένα από τα αγαπημένα φρούτα όσων βρίσκονται σε δίαιτα ή προσέχουν τη διατροφή τους. Για το σκοπό αυτό, το νερό και το γάλα καρύδας, είναι κατάλληλες τροφές για απώλεια βάρους.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει ιογενείς λοιμώξεις και προσφέρει σημαντική προστασία ενάντια στο κοινό κρυολόγημα και το βήχα.

Επιταχύνει το μεταβολισμό και αναζωογονεί τον οργανισμό. Αν αισθάνεστε εξαντλημένοι και κουρασμένοι, καταναλώστε καρύδα για να δώσετε περισσότερη ενέργεια στο σώμα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το νερό της είναι κατάλληλο να  ενυδατώσει το σώμα και να εμποδίσει την αφυδάτωση.

Περιέχει 92% κορεσμένα λιπαρά, τα οποία προέρχονται από ένα λιπίδιο που ονομάζεται λαυρικό οξύ, και είναι γνωστό για τις αντιικές, αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.

Ανακεφαλαίωση

Για να συνοψίσουμε, η καρύδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη φροντίδα των μαλλιών και της επιδερμίδας, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, όπως νεφρικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις και αρτηριακή πίεση. Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του στρες και την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Επίσης, με το λάδι της καρύδας μπορούμε να περιορίσουμε σε σημαντικό βαθμό το λίπος της κοιλιάς.