Το μοσχοκάρυδο είναι ένα γνωστό μπαχαρικό και το πιο σημαντικό εμπορικό είδος είναι η «Μυριστική η ευώδης» (Myristica fragrans). Αν και η αρχική του προέλευση τοποθετείται στην Ινδονησία, σήμερα έχουν αναπτυχθεί δέντρα μοσχοκάρυδου σε πολλές περιοχές του πλανήτη όπως Βραζιλία και Μαδαγασκάρη. Πρόκειται για αειθαλές δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμα και τα 15 -18 μέτρα.

Ο καρπός του έχει κιτρινωπή απόχρωση και όταν ωριμάζει δημιουργούνται ρωγμές στον εξωτερικό φλοιό, με αποτέλεσμα να πέφτει και να γίνεται ορατό το καφέ σκληρό κέλυφος του μπαχαρικού.

Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στις Αραβικές χώρες. Ενώ στην Ευρώπη χρονολογείτε ότι ήρθε για πρώτη φορά περί τον 15ο με 17ο αιώνα και το χρησιμοποιούσαν ως μια ευχάριστη γεύση ενός ισχυρού μπαχαρικού. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες έχουν ανακαλυφθεί αιώνες πριν από την Κινεζική ιατρική. Αφού μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων, των πεπτικών προβλημάτων και ρευματισμών.

Όμως η μυριστικίνη που περιέχεται στο μοσχοκάρυδο, στην καθαρή της μορφή είναι μια τοξική ουσία που αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί υπνηλία, μέχρι και δηλητηρίαση. Άλλα συστατικά που περιέχονται στα αιθέρια έλαια, είναι η καμφορά, γερανιόλη και βορνεόλη. Καθώς και πιο γνωστές προς εμάς ουσίες όπως λιπαρά, σάκχαρα και πρωτεΐνες.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Τα οφέλη από το μοσχοκάρυδο

Τα αιθέρια έλαια του φυτού αποπνέουν ευχάριστη, ζεστή μυρωδιά και έχουν αναλγητική, αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης. Έχουν ακόμη τονωτικές, καρδιοτονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Όμως, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική.

Αναμειγνύοντας 6 σταγόνες από έλαια μοσχοκάρυδου, με μια σκελίδα σκόρδο και αιθέρια έλαια δεντρολίβανου, είναι ιδανική αλοιφή για ρευματισμούς και αρθριτικά.

Σε περιπτώσεις πονόδοντου και μέχρι να φτάσετε στον οδοντίατρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σταγόνα από τα αιθέρια έλαια μοσχοκάρυδου σε μια μπατονέτα. Πιέστε το άκρο της πάνω στο προβληματικό δόντι και επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές.

Προσοχή!! Η χρήση των αιθέριων ελαίων του φυτού, πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και φειδώ. Διότι μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, κράμπες, ναυτία, ζάλη και ταχυπαλμίες. Ο καρπός είναι τοξικός και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε μορφή σκόνης και σε μικρές ποσότητες.

Συμβουλές μαγειρικής με μοσχοκάρυδο

Το άρωμα του εξαφανίζεται εύκολα αν μείνει αρκετό καιρό αχρησιμοποίητο. Γιαυτό είναι προτιμότερο να αγοράζετε μικρές ποσότητες, σχεδόν όσο χρειάζεστε κάθε φορά. Διατηρήστε σε ερμητικά κλειστό γυάλινο βάζο και σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Το μοσχοκάρυδο είναι κατάλληλο για λαχανικά στον ατμό, καθώς ενισχύει τη γεύση τους και ειδικά σε λαχανικά όπως το σπανάκι και το κουνουπίδι. Ενώ συνοδεύει ιδανικά πιάτα με πατάτες, σάλτσα τυριών και αλλαντικά. Ακόμα και οι Ιταλικές συνταγές με ραβιόλια, στη γέμιση τους χρησιμοποιούν μοσχοκάρυδο ως μυρωδικό. Πρέπει να γνωρίζετε πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα καταστρέψουν τη γεύση και τα αρώματα του μπαχαρικού. Γιαυτό είναι προτιμότερο να προστίθεται στο τέλος της συνταγής και λίγο πριν το σερβίρισμα.

Όταν καταναλώνετε φαγητά που περιέχουν μοσχοκάρυδο, θα πρέπει να είστε προσεχτικοί και φειδωλοί στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, αφού μπορεί να ενισχύει την επίδραση του αλκοόλ. Όμως είναι κατάλληλο να δώσει γεύση στα ζεστά ροφήματα όπως το τσάι.

Φτιάξτε ένα μείγμα μπαχαρικών, προσθέστε κάρδαμο, κανέλα, γαρύφαλλο, πιπερόριζα (τζίντζερ), πιπέρι και φυσικά μοσχοκάρυδο, ή μπορείτε να το προσθέσετε σε μείγμα μπαχαρικών κάρυ.

Παρενέργειες

Σε χαμηλές ποσότητες δεν παράγει νευρολογικές αντιδράσεις, όμως στην ακατέργαστη μορφή του και σε μεγάλες δόσεις, έχει ψυχοδραστικές συνέπειες. Η μυριστικίνη που περιέχεται στο μοσχοκάρυδο είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση, ναυτία, ταχυπαλμία και αφυδάτωση.

Αν και τα παλαιότερα χρόνια εθεωρείτο ως αμβλωτικό, πλέον η χρήση του στην μαγειρική και σε μικρές ποσότητες, θεωρείται ασφαλής σε εγκυμονούσες. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να μείνετε στην ασφαλή πλευρά και να μην κάνετε χρήση κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.