Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως μπαχαρικό, και έχει πλούσια διατροφική αξία που συμβάλει στην αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών όπως παθήσεις του ήπατος, μέχρι και κατάθλιψη. Είναι το βότανο που μπορεί να βοηθήσει να αποκτήσουμε περισσότερη υγεία και να τη διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό.

Ας δούμε τα πιο σημαντικά στοιχεία από τα οφέλη του κουρκουμά στον οργανισμό μας.

Καταπραΰνει από καούρες

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που διεξήχθη το 1989, τα συμπληρώματα διατροφής με περιεκτικότητα κουρκουμά, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας. Η κουρκουμίνη, είναι η κύρια ουσία του φυτού και είναι κατάλληλη για να καταπολεμήσει τις φλεγμονές.

Η κουρκουμίνη ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Αυτή η ουσία που περιέχεται στο πανίσχυρο βότανο, είναι η αιτία για τα οφέλη που παρέχει ο κουρκουμάς στην υγεία. Το 2012 δημοσιεύθηκε μελέτη, που σχετιζόταν με την ικανότητα της κουρκουμίνης στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής. Πραγματοποιήθηκε μεταξύ της διετίας 2009 – 2011 και επιλέχθηκαν 121 ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λόγω καρδιακών προβλημάτων.

Τρεις ημέρες πριν και πέντε μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι μισοί ασθενείς λάμβαναν κάψουλες που περιείχαν κουρκουμίνη, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ψεύτικα χάπια και τους ειπώθηκε πως περιείχαν τη συγκεκριμένη ουσία. Περίπου το 30% των ασθενών της δεύτερης ομάδας προσβλήθηκαν από καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με το 13% της πρώτης ομάδας, οι οποίοι είχαν πάρει τα κανονικά χάπια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, μπορουν να μειώσουν έως και 65% τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής μετά από μια χειρουργική επέμβαση bypass.

Ο κουρκουμάς απομακρύνει τον διαβήτη

Όπως διαπιστώθηκε σε άτομα με προδιάθεση για διαβήτη, η κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εμφάνιση της νόσου. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012. Όπου, για 9 μήνες οι συμμετέχοντες λάμβαναν συμπληρώματα κουρκουμίνης και εικονικές κάψουλες.

Τα ευρήματα έδειξαν πως το 16% όσων πήραν εικονικό χάπι (placebo) απέκτησαν διαβήτη τύπου 2. Ενώ, κανείς από τους υπολοίπους που χορηγήθηκε κανονική κάψουλα κουρκουμίνης δεν ανέπτυξαν τη νόσο. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τις σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιέχονται στο βότανο.

Καταπολεμά τον καρκίνο

Αν και οι μελέτες σε ανθρωπους βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, η έρευνα σε ζώα έχει δώσει ελπιδοφόρα αποτελέσματα που σχετίζονται με την αντικαρκινική δράση του κουρκουμά.

Προστατεύει τον εγκέφαλο

Υπάρχει ακόμα μια ουσία, που φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ταχύτερη αποκατάσταση των κυττάρων του εγκεφάλου. Όπως, των κυττάρων που εμπλέκονται στην δημιουργία νευροεκφυλιστικών νόσων και ευθύνονται για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, και τα οποία θα μπορούσαν να θεραπευθούν ταχύτερα καταναλώνοντας κουρκουμά.

Σε άλλη μελέτη αποδείχθηκε πως η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο αλτσχάιμερ.

Μειώνει φλεγμονές και πόνους στις αρθρώσεις

Ο κουρκουμάς περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Ακόμα μια μελέτη υποστηρίζει πως λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που δρουν τα φάρμακα, που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Ο κουρκουμάς είναι το ιδανικό βότανο για να εντάξετε στις διατροφικές σας συνήθειες. Αφού δεν προσδίδει ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά, καθώς πρόκειται για άγευστο μπαχαρικό. Μπορεί όμως να δώσει πλούσια οφέλη στην υγεία και να γεμίσει με θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό.