Αν έχετε πρόβληματα με υψηλή αρτηριακή πίεση, κακή διάθεση και υπνηλία, τότε ίσως να έχετε έλλειψη σε βιταμίνη D. Ευτυχώς τα νέα είναι ευχάριστα, και με την κατάλληλη διατροφή το πρόβλημα μπορεί να λυθεί και να επιστρέψουν τα επίπεδα σε φυσιολογικά όρια. Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που μπορούν να αναπληρώσουν τη χαμένη βιταμίνη D και φυσικά ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο ήλιος.

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D

#1 Αυγά για πρωινό

Ο κρόκος περιέχει βιταμίνη D, δεδομένου πως τα αυγά του εμπορίου αυξάνουν τη χοληστερίνη, δε πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση. Βράστε 1 – 2 αυγά την ημέρα, και προσθέσετε στο πρωινό ή στη σαλάτα κατά το μεσημερινό γέυμα. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα φτιάξετε βραστά ή ποσέ. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουν σημαντική ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Δείτε ακόμα τι μπορείτε να φτιάξετε: Αυγά «κοτοπουλάκια» σε 3 λεπτά, τα παιδιά θα τα λατρέψουν.

#2 Γάλα

Το γάλα αγελάδας περιέχει βιταμίνη D. Ωστόσο, εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να βρείτε αρκετή ποσότητα σε εναλλακτικά είδη, όπως το γάλα σόγιας.

#3 Τόνος

Γενικότερα τα ψάρια παρέχουν ωφέλιμα και θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας, και ένα από αυτά είναι ο τόνος. Αρκετά διαδεδομένος στις ημέρες μας, καθώς ο τόνος σε κονσέρβα εκτός ότι είναι πιο φθηνός σε σχέση με τον φρέσκο, είναι και πλούσιος σε βιταμίνη D. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να τρώτε συχνά, χωρίς να στοιχίζει ακριβά.

#4 Προσθέστε μανιτάρια

Αν και είναι μια παρεξηγημένη τροφή, καθώς οι περισσότεροι τα απορρίπτουν πριν καν τα δοκιμάσουν, και ειδικά σε μικρές ηλικίες. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως τα μανιτάρια αν μαγειρευτούν σωστά, εκτός από υπέροχη γεύση και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες, όσπρια, ενώ η πιο συνηθισμένη χρήση τους είναι σε πίτσες και ζυμαρικά.

#5 Σολομός για δείπνο

Η βιταμίνη D εμπεριέχεται σε ελάχιστα τρόφιμα, με τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, να είναι 2 από αυτά και να αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές. Προσθέστε ενα μόνο φιλέτο σολομού στο δείπνο, και θα δώσει την απαιτούμενη ποσότητα που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Ήλιος και βιταμίνη D

Σίγουρα ο ήλιος δεν είναι τροφή, απωτελεί όμως την πιο σημαντική πηγή της θρεπτικής ουσίας. Αν και η διατροφή λειτουργεί στην πρόσληψη βιταμίνης D, ώστοσο παίζει επικουρικό ρόλο. Έτσι, αν δε μας έβλεπε καθόλου ο ήλιος, θα έπερεπε να φάμε 2 πιάτα σαρδέλες, 20 αυγά ή να πιούμε 7,5 λίτρα γάλα, για αν συμπληρώσουμε τις συνιστώμενες καθημερινές αναγκαίες ποσόστητες.

Άρκει μια βόλτα ή απλώς οι καθημερινές δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια ηλιόλουστης ημέρας, για να πάρει ο οργανισμός αρκετό ηλικό φως και να παράγει βιταμίνη D. 5-15 λεπτά μέχρι και 6 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά. Ενώ για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, απαιτείται περισσότερη έκθεση στον ήλιο, περίπου 15 λεπτά και τουλάχιστον 5-6 φορές εβδομαδιαίως.

Παρόλα αυτά, αν θελήσετε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής για να επιτύχετε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Πρέπει να γνωρίζεται πως οι ειδικοί συμβουλεύουν να γίνεται όταν τρώτε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας (συνήθως είναι το μεσημεριανό). Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσετε την απορρόφηση μέχρι και 50%.