Νομίζετε πως η τουαλέτα είναι η μεγαλύτερη πηγή μικροβίων μέσα στο σπίτι; Μάθετε λοιπόν, ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες εστίες μικροβίων στο νοικοκυριό σας και πιθανών δε γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

Μεταβείτε απευθείας σε κάποια από τις παρακάτω ενότητες

Ψυγείο

Μια αρκετά μεγάλη πηγή μικροβίων είναι το ψυγείο! Εδώ μαζεύονται τα περισσότερα βακτήρια και συχνά η θερμοκρασία του θαλάμου μπορεί να ρυθμιστεί λάθος και να έχει υψηλότερες θερμοκρασίες από το επιτρεπτό όριο. Έτσι, ενδέχεται να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα που ενισχύει τον πολλαπλασιασμό βακτηριδίων, μυκήτων και μικροβίων.

Γιαυτό, καθαρίστε τακτικά το ψυγείο , κάθε 6 εβδομάδες είναι ιδανικός χρόνος απολύμανσης. Να θυμάστε, η βέλτιστη θερμοκρασία για τη διατήρηση των φαγητών και η σωστή λειτουργία της συντήρησης είναι 4 °C.

Ντουζιέρα

Η 2η θέση ανήκει στη ντουζιέρα, καθώς πρόκειται για«παράδεισο» μικροβίων. Οι ζεστές θερμοκρασίες και η υγρασία που επικρατούν στη ντουζιέρα, δημιουργούν τις συνθήκες για συσσώρευση μικροβίων.

Ενδέχεται τα μικρόβια και βακτήρια να βρεθούν από το τηλέφωνο της ντουζιέρας, στο κεφάλι σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, κάθε φορά που θέλετε να πλυθείτε αφήστε το νερό να τρέξει για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να απομακρύνετε τα μικρόβια που μαζεύονται στην επιφάνεια, όπως η λεγιονέλλα.

Πλυντήριο

Διαθέτει το «καλύτερο» γόνιμο έδαφος για να διατηρούνται και να πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια. Δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές δουλεύει στους 30 °C, τα βακτήρια δε σκοτώνονται και λόγω της υγρασίας, πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

Τι μπορείτε να κάνετε; Αφήσετε ανοιχτό το πορτάκι στο καλάθι του πλυντηρίου ρούχων, μετά το πλύσιμο. Ο καθαρός αέρας θα σκοτώσει μικρόβια και βακτήρια ακόμη και αν συνηθίζετε να πλένετε στους 30 °C.

Σφουγγάρι

Το σφουγγάρι και τα πανιά καθαρισμού όπως το wettex, παραμένουν καλή φωλιά για τα βακτήρια. Χρησιμοποιείστε τον φούρνο μικροκυμάτων για να τα εξοντώσετε. Τοποθετήστε τα βρώμικα σφουγγάρια και πανιά, μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και βάλτε να δουλέψει για ελάχιστα λεπτά, οι υψηλές θερμοκρασίες θα τα εξαφανίσουν.

Υπάρχουν μερικά ακόμα μαγειρικά σκεύη που λόγω χρήσης, μαζεύουν περισσότερα βακτήρια. Αυτά είναι το ξύλο κοπής, μαχαίρια κ.α. γιαυτό πρέπει να τα καθαρίζετε επιμελώς.

Τα χέρια

Μαζεύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βακτηριδίων και μικροβίων, από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Πλένουμε συχνά τα χέρια, για να μην προσβληθούμε από διάφορες λοιμώξεις. Πλύνετε πριν και μετά το φαγητό και φυσικά μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα. Μπορεί από κάποιους να θεωρούνται συνηθισμένες συμβουλές και μια τέτοια αναφορά να είναι περιττή, όμως πρέπει να τονίσουμε πως σύμφωνα με έρευνες, μόνο 1 στους 3 ενήλικες πλένει τα χέρια του μετά την τουαλέτα.