Η πικραλίδα είναι άγριο χόρτο και μπορεί να φυτρώσει παντού. Αν λοιπόν έχετε γύρω και κοντά στο σπίτι σας ανθισμένες πικραλίδες, συλλέξτε τα άνθη για να φτιάξετε ένα νόστιμο και υγιεινό σιρόπι. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να αγοράσετε μερικά άνθη του φυτού στη λαϊκή της γειτονιάς σας.

Ολόκληρες βιβλιογραφίες έχουν γραφτεί σχετικά με τα οφέλη που έχει το ταραξάκο στον οργανισμό και την υγεία μας. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε σιρόπι με το εκπληκτικό βότανο. Το μόνο σίγουρο, είναι πως όσοι το δοκίμασαν ξετρελάθηκαν με την υπέροχη γεύση του.

Συνταγή για να φτιάξουμε σιρόπι πικραλίδας – ταραξάκο –

Υλικά:

  • 200 γραμμάρια άνθη πικραλίδας
  • 800 ml νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα σκόνη από γαρύφαλλα

Διαδικασία:

Βάζουμε το νερό να βράσει και προσθέτουμε τη ζάχαρη ώστε να φτιάξουμε το σιρόπι. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις είμαστε έτοιμοι, προσθέτουμε τα άνθη πικραλίδας, μια πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη και το λεμόνι που έχουμε κόψει από πριν σε λεπτές φέτες. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Στη συνέχεια αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι. Το αφήνουμε ως έχει μέχρι το επόμενο πρωί και την επόμενη μέρα βάζουμε ξανά να ζεσταθεί, αλλά δεν αφήνουμε να πάρει βράση. Χρησιμοποιούμε ένα σουρωτήρι και φιλτράρουμε το μείγμα για να αφαιρέσουμε τις φέτες λεμονιού και τα άνθη του φυτού.

Ρίχνουμε το υγρό σε γυάλινο μπουκάλι και κλείνουμε αεροστεγώς. Αφήνουμε για 24 ώρες σκεπάζοντας με μια χοντρή κουβέρτα. Πριν μεταφέρουμε το μείγμα σε άλλο μπουκάλι είναι σημαντικό να το σουρώσουμε καλά. Αν είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε μια γάζα, με αυτό τον τρόπο το υγρό θα βγει διαφανές και διαυγές. Το σιρόπι πικραλίδας ονομάζεται επίσης και «σιρόπι μελιού», διότι έχει γλυκιά γεύση, την ίδια πυκνότητα, αλλά και το χρώμα του μελιού.

Για να το καταναλώσετε αραιώστε με νερό ή σόδα, έτσι θα φτιάξετε ένα δροσιστικό ρόφημα από πικραλίδα και θα επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.