Στην ανατολική Ασία και ειδικά στην Ιαπωνία, ή σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, υπάρχει μεγάλος αριθμός υπεραιωνόβιων ατόμων που ζουν πάνω από 100 χρόνια. Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014, μόνο στην Ιαπωνία, άνδρες και γυναίκες (67.500 στον αριθμό), κατάφεραν να φτάσουν το 100ο έτος ζωής.

Σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται πως εκτός από τον υγιεινό τρόπο ζωής που ακολουθούσαν και είχε σαν βάση τη μέτρια κατανάλωση τροφίμων, που αποτελούνταν ως επί το πλείστον με λαχανικά και ψάρια, υπήρχε ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στη μακροζωία, και αυτός ήταν η τακτική κατανάλωση σε τσάι χρυσάνθεμου. Ένα ρόφημα αρκετά δημοφιλές στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως το χρυσάνθεμο δε αποτελεί μόνο ένα διακοσμητικό λουλούδι, αλλά και ένα φαρμακευτικό φυτό, με σημαντικά οφέλη στην υγεία. Οι γυναίκες στην Κίνα φτιάχνουν τσάι με τα άνθη χρυσάνθεμου, και το πίνουν για να αποτοξινώσουν τον οργανισμό.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως το τσάι χρυσάνθεμου έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες. Αν καταναλωθεί τουλάχιστον 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και χαρίζει περισσότερη υγεία.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του οργανισμού και επειδή έχει ιδιαίτερη γεύση, μπορείτε να την ενισχύσετε προσθέτοντας ζάχαρη ή μέλι.

Τα άνθη του φυτού είναι διαθέσιμα σε εξειδικευμένα καταστήματα και πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό αντιστοιχεί 1 κ.γ. αποξηραμένα άνθη χρυσάνθεμου. Για να ενισχύσετε τις θεραπευτικές του ιδιότητες και να δώσετε ακόμα περισσότερη γεύση, προσθέστε μια δόση δεντρολίβανου.

Θεραπευτικές ιδιότητες από το τσάι χρυσάνθεμου

Καταναλώνοντας τακτικά, θα βελτιώσετε τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, του ήπατος και των νεφρών. Βοηθά επίσης, στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ενισχύει την όραση.

Τα άνθη χρυσάνθεμου παρέχουν 3 θεραπευτικές ιδιότητες, που επιφέρουν περισσότερη υγεία στον οργανισμό:

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Βάλτε 1 κουταλάκι αποξηραμένα άνθη σε 1 φλιτζάνι νερό και αφήστε να βράσει για 10 λεπτά. Περιμένετε να κρυώσει και πιείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μοιράζοντας σε 2 δόσεις.

Αποτοξίνωση του οργανισμού: Σε 500ml βραστό νερό, προσθέστε 1/2 κ.γ. αποξηραμένα άνθη χρυσάνθεμου και 1/2 κ.γ. τίλιο. Αφήστε για 20 λεπτά, και όταν κρυώσει αρκετά, μοιράστε σε 2 μερίδες και πιείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ρευματισμοί, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα: Συνθλίψτε 1 κ.γ. από τα άνθη του φυτού και προσθέστε 1 ακόμα κουταλάκι ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά και απλώστε πάνω στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα. Τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια με έναν επίδεσμο. Κρατήστε το επίθεμα μέχρι το επόμενο πρωί για να καταπραΰνει από πόνους αρθρίτιδας.

Αντενδείξεις

Η κατανάλωση χρυσάνθεμου δε συνίσταται σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες, φυματίωση, σκλήρυνση κατά πλάκας ή βρίσκονται υπό ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.