Ακολουθεί η λίστα με τα κορυφαία φρούτα, που είναι άκρως υγιεινά, νόστιμα, γλυκά και ζουμερά,έχουν τεράστια οφέλη και τονώνουν τον οργανισμό. Επισκεφθείτε το πλησιέστερο μανάβικο και επιλέξτε μερικά από τα αγαπημένα σας φρούτα.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Βατόμουρα

100 γραμμάρια = 32 θερμίδες.

Είναι πλούσια σε ελλαγικό οξύ και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών του τραχήλου της μήτρας, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου. Τα χρώματα τους προέρχονται από την ανθοκυανίνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στη μείωση κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου. Το εκχύλισμα βατόμουρου, μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες.

Στην αρχαία Ελλάδα τα χρησιμοποιούσαν για να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.

Έξτρα συμβουλή υγείας: Η κατανάλωση βατόμουρου μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στην ταχύτερη καύση του λίπους.

Κεράσι

100 γραμμάρια = 46 θερμίδες.

Τα κεράσια περιέχουν πλούσιες ποσότητες σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, που ξεπερνούν την περιεκτικότητα οποιουδήποτε φρούτου. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των φλεγμονών και στην ανακούφιση από πόνους αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας.

Σταφύλια

100 γραμμάρια = 53 θερμίδες.

Τα σταφύλια, είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ουσία που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβωσης στο αίμα. Μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και να ενισχύσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Μάνγκο

Το εξωτικό φρούτο, είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που βοηθούν στην προστασία της όρασης και την βελτίωση της υγείας των ματιών.

Έξτρα συμβουλή: Προτιμήστε το ώριμο μάνγκο για να το εντάξτε στη διατροφή ως επιδόρπιο, ή άγουρο, προσθέτοντας ως συστατικό στις σαλάτες.

1/2 μάνγκο = 54 θερμίδες.

Γκρέιπφρουτ

Περιέχει λυκοπένιο και φλαβονοειδή που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία ορισμένων μορφών καρκίνου. Στα δραστικά συστατικά του υπάρχουν πηκτίνες, μια διαλυτή φυτική ίνα που συμβάλλει στη μείωση επιπέδων της χοληστερίνης.

1/2 γκρέιπφρουτ = 52 Θερμίδες.

Μήλα

Εκτός από την πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνες, περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα γνωστά φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης διαβήτη και την αντιμετώπιση του άσθματος. Μπορεί ακόμη να καθαρίσει φυσικά τα δόντια, αφού λειτουργεί ως ένα φυσικό «αποσμητικό» στόματος.

Έξτρα συμβουλή: Να τρώτε ολόκληρα τα μήλα μαζί με τη φλούδα τους, καθώς σε αυτή βρίσκεται η μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

1 μήλο = 75 θερμίδες.

Αχλάδι

Πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο αχλάδι συμβάλλουν επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

1 αχλάδι = 96 θερμίδες.

Ντομάτα

Συγκαταλέγεται και αυτή στα φρούτα, αν και από πολλούς, έχει επικρατήσει να θεωρείτε ως λαχανικό. Είναι η καλύτερη πηγή λυκοπενίου, ουσία που συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, και την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Έχει θετική επίδραση, ακόμα και όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Έξτρα συμβουλή: Φτιάξτε χωριάτικη σαλάτα με μπόλικο ελαιόλαδο και με αυτό τον τρόπο θα έχετε περισσότερη ποσότητα λυκοπενίου, από ότι, αν την καταναλώσετε σκέτη.

1 ντομάτα = 22 θερμίδες.

Αβοκάντο

Ένα από τα φρούτα της λίστας που περιέχει διπλάσια ποσότητα καλίου από τις μπανάνες. Τα υγιή μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχονται σε αυτό, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Είναι το φρούτο που προτιμάται στην υγιεινή διατροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υγιή λιπαρά.

1/2 αβοκάντο = 114 θερμίδες.