Είναι γνωστό σε όλους πως τα βότανα έχουν σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Τα περισσότερα από αυτά, παρέχουν πολύτιμα συστατικά για την ενίσχυση του οργανισμού απέναντι σε πληθώρα ασθενειών όπως αναιμία, υπέρταση, διαβήτης, τροφική δηλητηρίαση, ακόμα και απώλεια μνήμης.

Για παράδειγμα ο βασιλικός είναι το βότανο που υπάρχει σε αφθονία στη μεσόγειο, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και αποτρέπει την τροφική δηλητηρίαση. Το κόλιανδρο και το θυμάρι, μειώνουν τα συμπτώματα της ακμής. Πέραν αυτών, υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία βοτάνων που συμβάλουν στην ενίσχυση της υγείας και αυτή θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε στη συνέχεια.

Δεντρολίβανο – Το βότανο για την αναιμία

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αναιμία. Τα φύλλα του δεντρολίβανου είναι πλούσια σε σίδηρο και περιέχουν επίσης καρνοσικό οξύ, μια ουσία που προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.

Το δεντρολίβανο μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι η νόσος αλτσχάιμερ.

Βασιλικός – Για την υπέρταση

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Xinjiang της Κίνας, το εκχύλισμα βασιλικού μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, εξίσου καλά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για αυτόν το σκοπό. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το βότανο μειώνει τη δραστηριότητα της ενδοθηλίνης, μιας πρωτεΐνης που προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων.

Τριγωνέλλα – Για τη θεραπεία του διαβήτη

Η καθημερινή πρόσληψη συγκεκριμένης δόσης του φυτού τριγωνέλλα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Διαβητικού Ερευνητικού Κέντρου της Ινδίας, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το βότανο χρησιμοποιείτε ως μπαχαρικό και ως φάρμακο στην Ασιατική παραδοσιακή ιατρική.

Προσοχή: Η τριγωνέλλα δε συνίσταται σε εγκύους.

Ρίγανη – Για στομαχικές διαταραχές

Το βότανο περιέχει ισχυρούς αντι-μυκητιασικούς παράγοντες όπως η θυμόλη και η καρβακρόλη. Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου George Town του Ιατρικού κέντρου της Ουάσινγκτον. Έδειξε πως η καρβακρόλη αναστέλλει την ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans (που προκαλεί άφθες). Μάλιστα φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από τα χρησιμοποιούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Κόλιανδρο ή κορίανδρος – Για την τροφική δηλητηρίαση

Το λάδι κόλιανδρου είναι αποτελεσματικό κατά του βακτηριδίου Campylobacter, που είναι υπεύθυνο για την την πρόκληση της τροφικής δηλητηρίασης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα της Ιατρικής Μικροβολογίας. Το κόκκινο κρέας και το κρέας κοτόπουλου, ενδέχεται να περιέχουν τα βακτήρια που προκαλούν δηλητηρίαση. Αν όμως ψηθούν αρκετά, το μικρόβιο εξοντώνεται. Μπορείτε να προσθέσετε κόλιανδρο στα μπιφτέκια, σε συνταγές με κόκκινο κρέας και κοτόπουλο.

Φασκόμηλο – Βελτιώνει τη διάθεση και την απώλεια μνήμης

Ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Northumbia, σε υγιείς νέους οι οποίοι κατανάλωναν κάψουλες που περιείχαν αιθέρια έλαια φασκόμηλου, ανακαλύφθηκε ότι η διάθεση τους βελτιώθηκε σημαντικά.

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στην Αυστραλία. Έδειξε πως το εκχύλισμα φασκόμηλου βελτιώνει τη μνήμη και την εστίαση της προσοχής. Το συγκεκριμένο βότανο αναστέλλει τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που διεγείρει τα πεδία προσοχής και χωρητικότητας του εγκεφάλου.

Κάρδαμο – Φυσικό φάρμακο για το έλκος στομάχου

Αν πάσχετε από έλκος στομάχου ή είστε επιρρεπείς στην ασθένεια, δοκιμάστε να προσθέσετε κάρδαμο σε πικάντικες συνταγές. Ερευνητές από την Ινδία διαπίστωσαν ότι τα έλαια του φυτού προστατεύουν το βλεννογόνο του στομάχου και αποτρέπουν τη δημιουργία ελκών που προκαλούνται από το αλκοόλ και την ασπιρίνη.