Οξείδωση είναι η φυσική, χημική διαδικασία που καταστρέφει τη δομή των τροφίμων. Όταν κόβουμε με το μαχαίρι ένα λαχανικό ή φρούτο, δημιουργούμε τις συνθήκες ενεργοποιήσεις των ενζύμων, καθώς αφήνουμε τη σάρκα εκτεθειμένη στο οξυγόνο. Το αποτέλεσμα είναι να επέρχεται αλλαγή στη χημική σύνθεση φρούτων και λαχανικών που προκαλεί οξείδωση. Η σάρκα των τροφίμων αλλάζει χρώμα και επιταχύνεται η σήψη τους.

Αποτρέψτε την οξείδωση φρούτων και λαχανικών

Το νερό, η θερμότητα και η οξείδωση, είναι εχθροί των ανόργανων συστατικών και των βιταμινών που περιέχονται σε όλες τις τροφές. Όσο περισσότερο εκτίθεται η σάρκα των φρούτων και λαχανικών στον φρέσκο αέρα, τόσο θα χάνουν πολύτιμες βιταμίνες. Για να καθυστερήσουμε αυτή τη φυσική διαδικασία, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιο από τα παρακάτω βήματα.

Χυμός Εσπεριδοειδών

Τα εσπεριδοειδή όπως  λαιμ, λεμόνια, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ μπορεί να επιβραδύνουν την οξείδωση. Για να πετύχετε την επιβράδυνση της διαδικασίας και να διατηρήσετε τα φρούτα φρέσκα για περισσότερο καιρό, απλώστε χυμό εσπεριδοειδών στην εκτεθειμένη σάρκα τους.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποφευχθεί η οξείδωση. Διαλύστε μερικά δισκία βιταμινών C σε νερό και βουτήξτε μέσα τα κομμένα φρούτα και λαχανικά. Η βιταμίνη C βοηθά, καθώς είναι φυσικό αντιοξειδωτικό.

Νερό, ξύδι ή λεμόνι

Αναμείξτε σε ένα μπολ, λίγο νερό με 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή 3 κουταλιές χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε τα κομμένα φρούτα και λαχανικά μέσα στο μπολ και αφήστε μέχρι να τα καταναλώσετε. Να θυμάστε όμως, οι μπανάνες δεν πρέπει να μουλιάσουν για περισσότερο από 3 λεπτά και τα μήλα πρέπει να παραμείνουν μέχρι ένα τέταρτο. Πριν τα φάτε, σουρώστε και στεγνώστε τα φρούτα ή τα λαχανικά.

Χυμός μήλου.. για τα μήλα

Αν καθαρίσατε τα μήλα αλλά δεν έχετε σκοπό να τα φάτε άμεσα, τότε βάλτε τα μέσα σε μπολ που έχετε προσθέσει χυμό μήλου. Αυτό θα τα αποτρέψει να αποκτήσουν το συνηθισμένο καφέ χρώμα που παίρνουν όταν παραμένουν για πολύ καρό εκτεθειμένα στον φρέσκο αέρα. Αμέσως μετά, μπορείτε να πιείτε κανονικά το χυμό που χρησιμοποιήσατε.

Κρύο νερό για τις πατάτες

Καθαρίστε τις πατάτες και βουτήξτε σε κρύο νερό. Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψετε τον αποχρωματισμό τους. Τόσο απλό!

Για τα λαχανικά

Για να αποτρέψετε την οξείδωση των λαχανικών, βάλτε να βράσουν άμεσα. Αυτό το τέχνασμα θα σταματήσει την αντίδραση των οξειδωτικών ενζύμων, αποτρέποντας την εμφάνιση του σκούρου χρώματος που αποκτούν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτές ήταν μερικές απλές συμβουλές για να επιβραδύνεται την οξείδωση των φρούτων και λαχανικών. Σε κάθε περίπτωση όμως, να θυμάστε ότι, είναι προτιμότερο να κόβεται και να καθαρίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά ελάχιστα λεπτά πριν τα φάτε.