Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον καρκίνο του προστάτη δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτά όταν η νόσος είναι σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα δυστυχώς οι περισσότεροι άνδρες να το ανακαλύψουν όταν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ιατρική εξέταση κάθε χρόνο, προκειμένου να προλαμβάνουμε τις ασθένειες στην αρχή της εμφάνισης τους, η λεγόμενη «προληπτική ιατρική» η οποία σώζει ζωές.

Συμπτώματα

Ακολουθεί η λίστα με τα πρώτα 12 συμπτώματα που εμφανίζει ο καρκίνος του προστάτη, εννοείτε ότι οι άνδρες δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε:

 1. Συχνή ανάγκη για ούρηση, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας
 2. Δυσκολίες και προβλήματα ούρησης, κυρίως σε όρθια θέση
 3. Ασθενή ροή ούρων και αλλαγή του χρώματος τους, Μπορεί ακόμα να αισθανθείτε και ένα μούδιασμα, αν και αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών ακόμα ασθενειών
 4. Αίμα στο σπέρμα
 5. Αίμα στα ούρα
 6. Δυσάρεστη αίσθηση στην αρχή της ούρησης
 7. Ανικανότητα
 8. Πόνος, που εμφανίζεται στο ισχίο, τους μηρούς ή στο κάτω μέρος της πλάτης
 9. Πόνος στα οστά
 10. Δυσφορία στην περιοχή της πυέλου
 11. Προβλήματα κατά την εκσπερμάτωση
 12. Αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση

Που οφείλονται τα συμπτώματα

Όπως μας πληροφορεί το votanonkipos.gr τα συμπτώματα που έχει ο καρκίνος του προστάτη, δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα της ίδιας της νόσου, αλλά προκαλούνται λόγω των περιορισμών στη λειτουργία του προστάτη. Αυτός είναι ο λόγος που ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει άμεσα τη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Τα προβλήματα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τον προστάτη, για παράδειγμα μια ουρολοίμωξη μπορεί να έχει μερικά από τα συμπτώματα αυτά, γιαυτό είναι απαραίτητο αν διαπιστώσετε κάποια από αυτά, να επισκεφθείτε ένα γιατρό, αυτός θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να σας ενημερώσει από που προέρχεται το πρόβλημα και να καταπολεμήσετε έτσι κάθε ασθένεια στην αρχή της.

Τι να κάνετε σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων του προστάτη

Αν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη, όπως προαναφέραμε θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό άμεσα. Επιπλέον, τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε μούδιασμα, βαθιά δυσφορία ή πόνο στην περιοχή της πυέλου, στα πλευρά, χαμηλά στην πλάτη και τους μηρούς και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να βιώσετε ακόμα και πόνους στα οστά.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο καρκίνος του προστάτη που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, δεν διαφέρουν αρκετά εν συγκρίσει με άλλες μορφές καρκίνου. Για παράδειγμα, ασθενείς που πάσχουν από κάποιας μορφής καρκίνου, βιώνουν συμπτώματα όπως γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς κάποιον προφανή λόγο, ναυτία, απώλεια της όρεξης και πρήξιμο ειδικά στα κάτω άκρα.