Μου αρέσει να προσθέτω κύμινο σε ζύμες και σούπες, γιατί εκτός από ένα ισχυρό βότανο είναι και ένα πολύ καλό μυρωδικό, κάτι φυσικά που είναι γνωστό σε όλους, αφού όλοι το έχουν χρησιμοποιήσει στις συνταγές τους, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι τα οφέλη που έχει στην υγεία η κατανάλωση αυτού του βοτάνου.

Περιέχει ουσίες και αιθέρια έλαια που δρουν κυρίως στη γαστρεντερική οδό, έτσι έχει σημαντικά οφέλη για το πεπτικό μας σύστημα.

Οφέλη για την υγεία

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι ένα μπαχαρικό που κάνει μόνο για το μαγείρεμα και τη γεύση που δίνει στα φαγητά μας, αλλά είναι ένα βότανο που έχει πολλά ακόμα οφέλη στην υγεία.

Σίδηρος για ενέργεια και ανοσοποιητικό σύστημα

Ο σπόρος του, με επιστημονική ονομασία είναι Cuminum cyminum, είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου πρόκειται για ένα μέταλλο που παίζει ζωτικό ρόλο στον οργανισμό. Ο σίδηρος είναι ένα αναπόσπαστο συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα κύτταρα του σώματος και είναι επίσης μέρος των βασικών συστημάτων ενζύμου για την παραγωγή ενέργειας και πιο γρήγορου μεταβολισμού.

Επιπλέον, ο σίδηρος παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Ο σίδηρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις γυναίκες με έμμηνο ρύση, που χάνουν σίδηρο κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, όπως και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Κύμινο για καλύτερη πέψη

Παραδοσιακά έχει αναφερθεί ως ένας επωφελής σπόρος για το πεπτικό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το κύμινο μπορεί να διεγείρει την έκκριση παγκρεατικών ενζύμων, ουσίες, που είναι απαραίτητες για τη σωστή πέψη και την καλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Πρόληψη του καρκίνου

Οι σπόροι του κύμινου μπορεί να έχουν επίσης και αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα οφέλη που έχει στην υγεία, έδειξε να προστατεύει τα πειραματόζωα από τους αναπτυσσόμενους όγκος στο στομάχι και το ήπαρ.

Αυτή η προστασία κατά του καρκίνου μπορεί να οφείλεται στις ισχυρές ικανότητες σάρωσης που έχει το κύμινο κατά των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και την ικανότητα, που φαίνεται να έχει στην ενίσχυση των ενζύμων του ήπατος και της αποτοξίνωσης. Ωστόσο δεδομένου ότι, οι ελεύθερες ρίζες και η αποτοξίνωση παίζουν σημαντικό ρόλο στην εν γένει συντήρηση της ευεξίας, η συμβολή που έχει στην ευεξία μπορεί να δώσει ακόμη περισσότερη εμβέλεια.

Διατροφική αξία

Όπως προαναφέραμε το κύμινο είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και επίσης μια πλούσια πηγή μαγγανίου, περιέχει ακόμα ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Β1.

Ακόμα το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία των παρακάτω παθήσεων

– Για την ασθματική βρογχίτιδα, τα έλαια που εκχύνονται από ένα έγχυμα με κύμινο, υγροποιούν τις βρογχικές εκκρίσεις.

– Θεραπεία κολικών, ειδικά στα βρέφη

– Αυξάνει την έκκριση γάλακτος στις λεχώνες

– Καταπολεμά φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και ιδιαίτερα το φούσκωμα, πιείτε ένα αφέψημα με κύμινο, αναμεμειγμένο με γλυκάνισο, έως δυο φλιτζάνια την ημέρα.

– Καταπολεμά την ανορεξία, πιείτε μισό φλιτζάνι αφεψήματος με κύμινο πριν από κάθε κύριο γεύμα, εκτός του ότι θα σας ανοίξει την όρεξη, μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στη διευκόλυνση της πέψης.

– Ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά το κρυολόγημα

Επίσης τα αιθέρια έλαιο του, χρησιμοποιούνται και από τη βιομηχανία καλλυντικών για την παρασκευή αρωμάτων.

Πως να το χρησιμοποιήσετε

Έγχυμα: Ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου.

Αφήστε περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια πίνετε κανονικά το τσάι.

Κομπρέσες με κύμινο: Βάλτε μια κουταλιά της σούπας κύμινο σε μία υφασμάτινη σακούλα, βάλτε τη στη συνέχεια σε ζεστό νερό και αμέσως μετά, τοποθετήστε το στο πάνω μέρος της κοιλιάς, αυτή η μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική για να ηρεμήσει τα βρέφη που υποφέρουν από κολικούς.

Λικέρ: Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας κύμινο με 100 ml μέλι.

Βάλτε το μείγμα να ζεσταθεί για 15 – 20 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε 500 ml μπράντι.

Τοποθετήστε το σε ένα βάζο και αφήστε το να μουλιάσει για μια εβδομάδα.

Αμέσως μετά σουρώστε καλά και κρατήστε μόνο το υγρό.

Ένα ποτήρι την ημέρα από αυτό το λικέρ είναι αρκετό για να τονώσει και να βελτιώσει την πέψη.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν μικροσκοπικό σπόρο, φαίνεται να περιέχει πλούσιες αρωματικές ιδιότητες, που παρέχουν περισσότερη γεύση στα φαγητά μας. Η μοναδική αρωματική «πολυπλοκότητα» που έχει, το κατατάσσουν ως ένα αναπόσπαστο μπαχαρικό στην κουζίνα της Ινδίας, του Μεξικού και της Μέσης Ανατολής.

Οι σπόροι του έχουν ένα επίμηκες σχήμα, με ραβδώσεις κατά μήκος του, και κίτρινο – καφέ χρώμα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μαϊντανό και τον άνηθο, η επιστημονική του ονομασία είναι Cuminum cyminum. Τελειώνοντας να σας πούμε μόνο ότι, το κύμινο είναι διαθέσιμο και χρησιμοποιείται τόσο σε σπόρους, όσο και σε σκόνη.