Οι καρδιακές παθήσεις είναι από τις κύριες αιτίες, αύξησης θανάτων ανά τον κόσμο. Πιθανών θα έχετε ακούσει ότι τα πολλά κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή χοληστερίνη και τελικά σε κάποια καρδιακή πάθηση. Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για τη σημασία που έχει η υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την κακή χοληστερίνη.

Τι είναι η χοληστερίνη

Είναι μια ουσία που εμφανίζεται φυσικά στο σώμα μας και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, αν όμως εμφανιστεί υπερβολική συσσώρευση τότε δημιουργείται πρόβλημα. Εισβάλει στον οργανισμό και δια μέσω του φαγητού που καταναλώνουμε καθημερινά και πρόκειται για τροφές με αυξημένα λιπαρά.

Αν έχετε συσσωρευμένη χοληστερίνη στο αίμα, μπορεί να σχηματιστεί μια κατάσταση που ονομάζετε πλάκα και δημιουργείται ανάμεσα στα τοιχώματα των αρτηριών. Η συγκέντρωση σε υπερβολικό βαθμό, δυσκολεύει την καρδιά να διατηρήσει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Αν η πλάκα αποκολληθεί από τα σημεία που έχει σχηματιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους και είναι η κύρια αιτία πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων. Μπορεί ακόμα να φράξει κάποια αρτηρία, που αμέσως σημαίνει ότι το άτομο προσβάλλεται από καρδιακή προσβολή.

Υπάρχουν δυο τύποι και συνήθως αναφέρονται ως «καλή» και «κακή» χοληστερίνη. Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL) είναι η καλή, ενώ η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) είναι η κακή χοληστερίνη.

Η (LDL) αποτελείται από πρωτεΐνες προσδεδεμένες σε λίπος, που δημιουργούν συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Αυτή η επιπλέον συσσώρευση, τις καθιστά λιγότερο λειτουργικές και οδηγεί στην αθηροσκλήρωση ή αλλιώς σκλήρυνση των αρτηριών.

Τι είναι η κακή χοληστερίνη

Η χοληστερόλη που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και οξειδώνεται, είναι αρκετά επιζήμια για τα κύτταρα. Η οξείδωση είναι αποτέλεσμα μιας κανονικής διαδικασίας στο σώμα, αλλά αν προκληθεί υπερπαραγωγή της μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μπερδέψει την κακή χοληστερίνη με τα βακτήρια και τότε προσπαθεί να την καταστρέψει. Η διαδικασία αυτή προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό των τοιχωμάτων της αρτηρίας και οδηγεί σε αθηροσκλήρωση και καρδιακές παθήσεις.

Παράγοντες κινδύνου και τροφές που ανεβάζουν την χοληστερίνη

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι που η κακή χοληστερίνη συσσωρεύεται στο αίμα:

 • Τρώγοντας τηγανιτά, όπως κοτόπουλο, τηγανιτές πατάτες κ.α.
 • Τρώγοντας τροφές που είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά και βρίσκονται συνήθως σε ορισμένα φυτικά έλαια και μαργαρίνες.
 • Το κάπνισμα, είναι ένας ακόμα τρόπος συσσώρευσης.

Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια ή τρανς λιπαρά, είναι μερικά από τα πιο ανθυγιεινά λίπη που μπορείτε να καταναλώσετε. Τα φυτικά έλαια τα οποία περιέχουν τρανς λιπαρά, έχουν ένα επιπλέον μόριο υδρογόνου που προστίθεται κατά τη διαδικασία παραγωγής τους.

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι επίσης μια πηγή κακής χοληστερίνης, τέτοιες τροφές είναι:

 • Μαργαρίνες
 • Πρόχειρα φαγητά (fast foods)
 • Τηγανιτά
 • Συσκευασμένα αρτοποιήματα

Όλες οι τροφές που προαναφέραμε προκαλούν φλεγμονές στο σώμα. Η φλεγμονές αυτές προκαλούνται από βλάβη στην κυτταρική μεμβράνη και τα οξειδωμένα σωματίδια LDL.

Ποια είναι η σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε.

Σωστοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να σταματήσετε τη ζημία:

 • Βάλτε στη διατροφή σας τα υγιή λιπαρά (Τα μονοακόρεστα λιπαρά θεωρούνται αντιφλεγμονώδη).
 • Περιορίστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, μετριάζοντας την κατανάλωση τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Συμπεριλάβετε άφθονα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.
 • Δώστε προσοχή στις ετικέτες διατροφικής αξίας των τροφίμων και αποκλείστε τις υδρογονωμένες ή μερικώς υδρογονωμένες τροφές.

Συχνά τα φυσικά συμπληρώματα και μια υγιεινή διατροφή είναι η καλύτερη άμυνα. Απευθυνθείτε πρώτα στο γιατρός σας για να παρέχει σωστή πληροφόρηση και την κατάλληλη κατεύθυνση στην αντιμετώπιση της νόσου. Μιλήστε μαζί του πριν ξεκινήσετε τη λήψη συμπληρωμάτων, καθώς μερικά από αυτά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Αν πάσχετε από υψηλή χοληστερίνη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει το επίπεδο κακής χοληστερίνης (LDL) στο αίμα. Μια συνηθισμένη εξέταση αίματος για το προφίλ των λιπιδίων, μπορεί να δώσει συνολικά αποτελέσματα της χοληστερόλης, αλλά δεν ελέγχει τα επίπεδα της κακής. Η δοκιμή VAP και η αξονική τομογραφία ασβεστίου στις αρτηρίες για τη στεφανιαία βαθμολογία μπορεί να εντοπίσει την κρυφή χοληστερόλη.

Η αθηροσκλήρωση είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει να τη λάβετε σοβαρά υπόψιν. Μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα, γιαυτό είναι σημαντικό να επισκέπτεστε συχνά το γιατρό σας και ειδικά αν έχετε κάποιους από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέραμε παραπάνω.

Ο γιατρός μπορεί να έχει άποψη για τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και να αποτρέψει τα χειρότερα. Η προληπτική ιατρική είναι ο καλύτερος τρόπος στην αντιμετώπιση και πρόληψη των παθήσεων. Η καλύτερη άμυνα του οργανισμού, είναι πάντα ένας υγιεινός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή.