Όταν ακολουθούμε κάποια δίαιτα, μας ζητείται πολλές φορές να ελαττώσουμε σημαντικά τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας και να προτιμούμε περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Σύμφωνα με τις οδηγίες της εκάστοτε δίαιτας, αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να επιτύχουμε σίγουρα αποτελέσματα στο αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι πως οι υδατάνθρακες ανήκουν στην κατηγορία των ουσιών που πρέπει συνήθως να αποφεύγονται, για να χάσουμε γρήγορα τα περιττά κιλά.

Όμως, αν και έχουν «κακή φήμη» στο αδυνάτισμα, παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός πως είναι από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός.

Μια σωστή διατροφή δε μπορεί να είναι πλήρης, αν δεν περιλαμβάνονται ορισμένοι καλοί υδατάνθρακες που προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια. Το σώμα μας τους χρειάζεται για σωστή λειτουργία, και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ένα συγκεκριμένο όριο στην κατανάλωση τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και να αποφύγουμε την περιττή αύξηση του σωματικού βάρους.

Ορισμένοι υδατάνθρακες (καλοί), είναι πιο χρήσιμοι από τους «κακούς». Γιαυτό πρέπει να γίνεται σωστή διάκριση μεταξύ τους, που θα ωφελήσει τον οργανισμό παρέχοντας περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Διαφορετικοί τύποι υδατανθράκων

Όταν γνωρίζετε τις σωστές πληροφορίες θα καταφέρετε να επιλέξετε τους κατάλληλους  υδατάνθρακες για τη διατροφή σας. Σε αυτό θα μας βοηθήσει το σημερινό άρθρο του votanonkipos.gr . Όπως αναφέραμε επιγραμματικά, υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων, οι απλοί και οι σύνθετοι. Τους απλούς θα τους αναφέρουμε ως «κακούς» υδατάνθρακες, ενώ τους σύνθετους θα τους ονομάσουμε «καλούς».

Οι υδατάνθρακες αποτελούνται από άμυλο, ίνες, ζάχαρη, και τους ξεχωρίζουμε σε απλούς και σύνθετους. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ίνες και το άμυλο, ενώ στην πρώτη κατατάσσεται η ζάχαρη. Αν και έχει επικρατήσει η άποψη πως υπάρχουν στο ψωμί και τα ζυμαρικά. Εντούτοις, περιέχονται σε αρκετές ακόμη τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, γαλακτοκομικά και γλυκά.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Έχουν πιο πολλά θρεπτικά συστατικά, καθώς αποτελούνται σε σημαντικό βαθμό από φυτικές ίνες, που είναι δύσκολο να διασπαστούν και κάνουν τη χώνεψη τους πιο αργή. Η βραδεία απορρόφηση από τον οργανισμό, τους κατατάσσει στους «καλούς» υδατάνθρακες, αφού είναι πιο χορταστικοί και καλύτεροι για δίαιτα. Εκτός από το αδυνάτισμα, θεωρούνται ιδανικοί για όσους υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2, αφού δεν προκαλούν την ίδια αύξηση σακχάρου στο αίμα. Ακόμη, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και τη ρύθμιση της χοληστερίνης.

Όπως έχει δηλώσει η γνωστή διατροφολόγος Sandra Meyerowitz. «Οι σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν περισσότερη ενέργεια που διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Έτσι, καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν το συγκεκριμένο τύπο, θα μας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο καιρό. Τα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που καθυστερούν τη χώνεψη των τροφίμων

Πηγές σύνθετων υδατανθράκων, είναι τα δημητριακά, ψωμί ολικής αλέσεως, καλαμπόκι, βρώμη, αρακάς και ρύζι.

Απλοί υδατάνθρακες

Από την άλλη, οι απλοί, είναι σάκχαρα που στα φαγητά του εμπορίου προέρχονται από προσθήκη. Γιαυτό, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων. Προτιμήστε σάκχαρα που περιέχονται φυσικά σε τροφές όπως το γάλα, σε φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε την κατανάλωση μέσω τροφίμων όπως τα γλυκά, το κέικ και τα μπισκότα. Το σώμα θα τους αφομοιώσει πολύ γρήγορα, και θα στερούνται της απαραίτητης ενέργειας.

Επιλέγοντας σύνθετους ή απλούς υδατάνθρακες

Είναι αναμφισβήτητα από τις πιο ουσιαστικές ουσίες του οργανισμού και αν καταφέρετε να κάνετε τις σωστές επιλογές, μόνο οφέλη θα έχετε. Θα κρατήσετε τα επίπεδα της ενέργειας στο σώμα ψηλά, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε υπό έλεγχο την αύξηση του βάρους, και αυτό, επιλέγοντας πάντα σύνθετους και απλούς υδατάνθρακες μέσω φυσικών τροφίμων.

Κάντε έξυπνες επιλογές για να ωφελήσετε σε μεγάλο βαθμό την υγεία σας. Απλές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή, θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επιλέξτε μαύρο ψωμί αντί για λευκό, καστανό ρύζι και γενικώς να προτιμάτε ποικιλίες ολικής άλεσης. Πείτε όχι στις λευκές τροφές όπως η ζάχαρη ή άλλες ραφιναρισμένες. Καθώς πλέον η αγορά είναι γεμάτη από τις πιο πολύπλοκες, ακόμη και τις πιο υγιεινές εκδόσεις όλων αυτών των τροφίμων, δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε υγιεινές επιλογές.

Γλυκαιμικός δείκτης

Αν σας είναι δύσκολο να διακρίνεται τους απλούς από τους σύνθετους, στη συνέχεια θα δούμε πως μπορείτε να ελέγξετε το γλυκαιμικό δείκτη ενός προϊόντος πριν από την υπαγωγή του στο πρόγραμμα διατροφής. Ο γλυκαιμικός δείκτης σας δίνει κάποια στοιχεία για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για την πέψη των τροφίμων, και πόση είναι η αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι συνήθως αυτές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες.

Διατηρήστε στη διατροφή σας τους απλούς υδατάνθρακες με μέτρο, και μην τους αποβάλλεται εντελώς. Καθώς θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός.

Κάντε λογικές επιλογές και προσπαθήστε να αποφεύγετε τροφές που είναι φορτωμένες με πρόσθετους υδατάνθρακες ή δεν περιέχουν φυτικές ίνες. Με τις σωστές επιλογές, θα ωφεληθείτε, γεμίζοντας το σώμα με ενέργεια.