Η ντομάτα είναι γλυκιά, ζουμερή και νόστιμη, σίγουρα οι περισσότερη την καταναλώνουμε καθημερινά και γνωρίζουμε ότι είναι σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής, φυσικά συνίσταται για υγιεινή διατροφή. Πόσοι όμως γνωρίζουν ακριβώς, ποια είναι τα οφέλη της ντομάτας στην υγεία;

Θρεπτικές ουσίες της ντομάτας που την καθιστούν ως μια «βόμβα υγείας»

Έχουν εκπληκτικά διατροφικά στοιχεία και οφέλη στην υγεία, υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν τη ντομάτα μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή, όπως επίσης έχει ότι χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, χαρίζοντας περισσότερη υγεία και συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Όσοι τις καταναλώνουν συχνά, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πόλλων τύπων καρκίνου όπως του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, του στομάχου, του τραχήλου της μήτρας, του οισοφάγου και του στόματος, καθώς επίσης και του παγκρέατος.

Πρόσφατες έρευνες και μελέτες έδειξαν ότι αν συνδυάσετε ντομάτα με σκόρδο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου. Το λυκοπένιο, είναι η ουσία εκείνη που περιέχεται στη ντομάτα και παίζει καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Λυκοπένιο κατά του καρκίνου

Σε πολλές ποικιλίες ντομάτας περιέχεται το λυκοπένιο, το οποίο είναι μια  εξαιρετική αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει την υγεία των ματιών και εμποδίζει το σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ωστόσο ότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από τις βραστές ντομάτες παρά από τις ωμές.

500 ml χυμό ντομάτας την ημέρα, περιέχει την συνιστώμενη ημερήσια  ποσότητα λυκοπενίου που χρειάζεται ο οργανισμός.

Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C, φολικού οξέως και περιέχονται σε αυτή ένα ευρύ φάσμα ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών και επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το α-λιποϊκό οξύ, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη, η χολίνη, και β-καροτένιο.

Ως μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και άλλων ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, η ντομάτα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που ως γνωστόν προκαλούν καρκίνο.

Ένα ποτήρι χυμό ντομάτας, περιέχει επίσης την απαραίτητα ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C.

Περιέχονται ακόμα βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, και Β6, καθώς και κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο.

Προφυλάσσει τους πνεύμονες και το ήπαρ

Τα καλά νέα αφορούν και τους καπνιστές, αφού η κατανάλωση χυμού ντομάτας μειώνει των κίνδυνο εμφυσήματος.

Η ντομάτα είναι αρκετά αποτελεσματική και με την βελτίωση της υγείας του ήπατος, καθώς έχει αποτοξινωτική δράση λόγω της παρουσίας του χλωρίου και θείου. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, 51 mg χλωρίου και 11 mg θείου σε 100 γραμμάρια ντομάτας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Είναι γνωστό ότι η φυσική ουσία χλωρίου διεγείρει την ηπατική λειτουργία για καλύτερο φιλτράρισμα και αποτοξίνωση των βλαβερών τοξινών του οργανισμού, προστατεύοντας ακόμα και από κίρρωση στο συκώτι. Ο χυμός ντομάτας χαρίζει περισσότερη ενέργεια και αναζωογόνηση του οργανισμού.

Ο «φύλακας άγγελος» της καρδιάς

Η βιταμίνη C, η χολίνη, οι φυτικές ίνες και το κάλιο που περιέχονται σε μία ντομάτα είναι αποτελεσματικά στην καλύτερη υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

Η ντομάτα όπως προαναφέραμε περιέχει βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στη καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και των φλεβών.

Έτσι το αγαπημένο λαχανικό πολλών, προστατεύει μέσω του κυκλοφορικού συστήματος την υγεία της καρδιάς, μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο το βαθύ κόκκινο χρώμα της.

Ακόμα μια σημαντική πληροφορία για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι ότι, η ντομάτες μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

Βοηθά και κατά της κατάθλιψης

Επίσης η περιεκτικότητα της σε φολικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, στην πραγματικότητα το φολικό οξύ εμποδίζει το σχηματισμό περίσσειας ομοκυστεΐνης και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερων ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση μας όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη, ουσίες που μπορούν βελτιώσουν τη διάθεση και να ρυθμίσουν την όρεξη και τον ύπνο.

Γενικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ντομάτα

  • Οι άνδρες που καταναλώνουν 10 ντομάτες την εβδομάδα, παρουσιάζουν κατά 45% χαμηλότερο δείκτη εμφάνισης κινδύνου, καρκίνου του προστάτη.
  • 7 ντομάτες ανά εβδομάδα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου ή του στομάχου κατά 60%.
  • Η ντομάτα δεν είναι λαχανικό, στην πραγματικότητα έχει ταξινομηθεί ως φρούτο.
  • Όταν οι ντομάτα μαγειρευτεί μαζί με ελαιόλαδο, γίνεται καλύτερη απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό.

Κατά την επιλογή ντομάτας, πάντα διαλέγουμε αυτές που έχουν πιο λαμπερό και φωτεινό χρώμα με έντονη απόχρωση του κόκκινου. Αυτό δείχνει ότι έχει υψηλότερα ποσοστά σε βήτα καροτένιο και λυκοπένιο.