Διανύουμε την πιο κρύα και «σκοτεινή» περίοδο του έτους και ίσως αυτή η εποχή είναι η καλύτερη επιλογή για να μάθουμε περισσότερα για ένα από τα πιο καυτά και πιο δημοφιλές μπαχαρικό στον κόσμο, φυσικά όπως έχετε καταλάβει αναφερόμαστε στο πιπέρι καγιεν.

Τα οφέλη που έχει το καγιεν στη υγεία μας είναι πραγματικά εκπληκτικά

Ως φυτικό – φυσικό παυσίπονο το πιπέρι καγιεν μπορεί να προστατεύσει την καρδιά, να τονώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ακόμη, μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία από ένα ελαφρύ κόψιμο ή μια μικρή πληγή.

Στη συνέχεια του άρθρου, πρόκειται να εξετάσουμε ένα από τα πολλά οφέλη του, όπως την απαλλαγή από τους πόνους.

Η ιστορία του

Το πιπέρι καγιεν προέρχεται από την οικογένεια Capsicum που περιλαμβάνει επίσης τις πιπεριές τσίλι και την πάπρικα. Αυτό το γένος του φυτού προέρχεται από την Αμερική και καλλιεργείται  για πάνω από 5 αιώνες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εξερευνητές έφεραν τους σπόρους του από την νότια Αμερική στην Ευρώπη και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Η ετυμολογία της λέξης Capsicum πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ελληνική γλώσσα, και σχετίζεται με τον όρο «κάψιμο ή καυτερό».

Τι είναι αυτό που κάνει το πιπέρι καγιεν καυτερό;

Διαθέτη μια ζεστή και καυτερή γεύση και αυτό προκαλείτε από την καψαϊκίνη, μια ουσία που περιέχεται στο κόκκινο καυτερό πιπέρι και προκαλεί έντονη πικάντικη γεύση, το ποσοστό καψαϊκίνης που περιέχεται στις ποικιλίας της οικογένειας Capsicum διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ειδών και της κάθε ποικιλίας.

Καταπραΰνει από μυϊκούς πόνους

Το πιπέρι καγιεν είναι διάσημο για τη μείωση πολλών και διαφορετικών πόνων, καθώς επιδρά ακόμα και στο νευρικό σύστημα μέσω της ουσίας Ρ. Η ουσία Ρ είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μεταδίδει πληροφορίες στον εγκέφαλο, και είναι η ουσία αυτή που λέει στον εγκέφαλο να δώσει εντολή για να αισθανόμαστε πόνο. Ως εκ τούτου, η καψαϊκίνη είναι μια σημαντική ουσία που περιέχεται στο πιπέρι καγιεν και μπλοκάρει την ουσία Ρ που σαν αποτέλεσμα έχει να μειώνει τον πόνο.

Όταν το πιπέρι καγιεν χρησιμοποιείται τοπικά μπορεί να ανακουφίσει πολλά διαφορετικά είδη πόνου, από διαβητική νευροπάθεια, έρπητα του ζωστήρα, μέχρι ημικρανίες, πόνους στην πλάτη, αρθρίτιδα, ακόμα και μώλωπες.

Πως να φτιάξετε την αλοιφή με πιπέρι καγιεν

Η σημερινή συνταγή είναι μια εξαιρετικά απλή αλοιφή που μπορεί να γίνει εύκολα και απλά και να σας βοηθήσει στην ανακούφιση των χρόνιων μυϊκών πόνων.

πιπέρι-καγιεν-αλοιφή-για-πόνους-1

Θα χρειαστείτε:

 • 110 ml ελαιόλαδο
 • 2 υπερπλήρη κουταλάκια του γλυκού – 15 γραμμάρια – σκόνη καγιεν
 • 15 γραμμάρια μελισσοκέρι
 • Μπεν μαρί
 • Γάζα (Για καλό σούρωμα) – τουλπάνι –

Διαδικασία:

 1. Βάλτε το ελαιόλαδο μαζί με το πιπέρι καγιεν στη φωτιά να ζεσταθούν για λίγα λεπτά.
 2. Μόλις είναι έτοιμο και έχει ζεσταθεί αρκετά, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να καθίσει για 20 λεπτά περίπου, στη συνέχεια το ξανά τοποθετούμε στο μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή τουλάχιστον 2 με 3 φορές ακόμη.
 3. Μόλις έχει γίνει η παραπάνωδιαδικασία και είμαστε έτοιμοι, σουρώνουμε καλά το μείγμα σε ένα βάζο που έχουμε τοποθετήσει από πάνω ένα τουλπάνι (γάζα), ώστε να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα από το πιπέρι καγιεν και θα κρατήσουμε μόνο το λάδι.
 4. Ζεσταίνουμε το κερί μέλισσας σε χαμηλή θερμοκρασία στο μπεν μαρί μέχρι να λιώσει, μόλις έχει λιώσει εντελώς και έχει αποκτήσει υγρή μορφή, ρίχνουμε και το λάδι μέσα στο μελισσοκέρι και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν καλά.
 5. Χύστε αμέσως το μείγμα σε βαζάκι ή κουτάκια πριν κρυώσει (βγάζει περίπου 110 γραμμάρια).
 6. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια κλείστε το καπάκι.

πιπέρι-καγιεν-αλοιφή-για-πόνους-2

Οδηγίες:

Η συγκεκριμένη αλοιφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μυϊκούς πόνους, για πόνους στις αρθρώσεις, μώλωπες και νευρόπονο.

Είναι ιδανικό για πληγές που έχουν αρχίσει να κλείνουν, αν χρησιμοποιηθεί σε ανοιχτές πληγές θα αισθανθείτε κάψιμο. Βέβαια λόγω της καψαϊκίνης μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό αίσθημα καψίματος ακόμα και σε περιοχή που δεν υπάρχει κάποια πληγή στο δέρμα. Εφαρμόζεται αποκλειστικά για εξωτερική χρήση και εντός 6 μηνών από την ημέρα παρασκευής του, για να έχετε τα βέλτιστα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εάν το χρησιμοποιείται για αρθριτικούς πόνους, μπορεί να πάρει έως και μια με δυο εβδομάδες για να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείστε το καθημερινά για να μειώσετε τον χρόνιο πόνο.

Προσοχή: Αν το πιπέρι καγιεν έρθει σε επαφή με τα μάτια, θα αισθανθείτε έντονη δυσφορία και κάψιμο, γιαυτό κάθε φορά που το χρησιμοποιείται αμέσως μετά τη χρήση να φροντίζετε να πλένεται καλά τα χέρια σας ή χρησιμοποιείστε γάντια για να εφαρμόσετε την αλοιφή στην επιθυμητή περιοχή του σώματος σας. Αν χρησιμοποιείται την αλοιφή με πιπέρι καγιεν ως μια φυσική θεραπεία για να ανακουφιστείτε από πόνους στα χέρια, τις βραδινές ώρες πριν πάτε για ύπνο, θα πρέπει να κοιμάστε με γάντια για να είστε σίγουροι ότι δε θα έρθουν σε επαφή με τα μάτια κατά τη διάρκεια του ύπνου.