Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη στοματική υγιεινή και γενικά την κατάσταση της υγεία σας, τότε απλά πρέπει να κοιτάξετε τη γλώσσα σας, αφού είναι ένα γόνιμο έδαφος για αμέτρητα βακτήρια, που το λιγότερο που μπορούν να προκαλέσουν είναι κακή αναπνοή. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα ακουστεί κάπως παράξενο και γενικό, όμως η γλώσσα μας είναι καλυμμένη με εκατομμύρια ζωντανούς οργανισμούς, κυρίως βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας.

Μερικά από αυτά τα βακτήρια όμως είναι ευεργετικά για το σώμα τον οργανισμό, βοηθώντας το να αποτρέψει τους επικίνδυνους «εισβολείς» και επίσης συμβάλλουν στην καλύτερη χώνεψη της πρωτεΐνης, υπάρχουν όμως και «κακά» βακτήρια στη γλώσσα, είναι αυτά που μπορούν προκαλέσουν πόνο στο λαιμό ή λοιμώξεις στα αυτιά μας.

Τα βακτήρια ζουν και πολλαπλασιάζονται στο στόμα, κάτω από την επιφάνεια της γλώσσα, εσωτερικά στο λαιμό και τις αμυγδαλές. Με αποτέλεσμα να τα καταναλώνουμε συνέχεια και να τα αποβάλουμε με τη φυσική μας ανάγκη.

Τι προκαλεί την άσχημη στοματική υγιεινή, τη συσσώρευση βακτηριδίων και τη δημιουργία κακής αναπνοής

Οδοντόκρεμες

στοματική-υγιεινή-τι-δείχνει-η-γλώσσα

Οι οδοντόκρεμες που περιέχουν θειικό λαυρικό κάλιο κάνουν ζημιά στη γλώσσα και  μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και μικρές πληγές στο στόμα. Έτσι την επόμενη φορά που θα αγοράσετε οποιαδήποτε οδοντόκρεμα, διαβάστε πρώτα την ετικέτα.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

στοματική-υγιεινή-τι-δείχνει-η-γλώσσα-2

Τα βακτήρια τρέφονται με πρωτεΐνη, κάτι που τα βοηθά να αναπτύσσονται πιο εύκολα και οδηγεί σε κακή αναπνοή.

Χυμοί

Τα βακτήρια προκαλούν περισσότερη φθορά όταν βρίσκονται σε όξινο περιβάλλον.

Γλυκά

Τα βακτήρια έλκονται στην κυριολεξία από τη ζάχαρη. Ένα ακόμα άσχημο πράγμα σχετικά με τα γλυκά και τη στοματική υγιεινή είναι ότι μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια, η οποία επίσης οδηγήσει σε κακή αναπνοή.

Ξηροστομία

Ένα ξηρό στόμα είναι το τέλειο έδαφος για να αναπαραχθούν βακτήρια

Τσιγάρο και αλκοόλ

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το τσιγάρο και το αλκοόλ, που προκαλούν ξηροστομία, συν, όλων τον υπόλοιπων ανεπιθύμητων βλαβερών ουσιών που αφήνουν στο στόμα και το σώμα μας.

Φάρμακα

Τελευταίο στη λίστα μας που μπορεί να βλάψει τη στοματική υγιεινή, πλην όμως, απαραίτητα για τη υγεία μας, τα φάρμακα, προκαλούν ξηροστομία και δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθούν τα ανεπιθύμητα βακτήρια.