Οι λουκουμάδες είναι μια εξαιρετική λιχουδιά, νόστιμη και απολαυστική. Πως να μην είναι άλλωστε, αφού οι αφράτες και ελαφριές μπάλες ζύμης, που καλύπτονται μέσα στο μείγμα μελιού ολοκληρώνουν την απόλαυση, με την κανέλα που προστίθεται ως γαρνίρισμα.

Οι λουκουμάδες που θα φτιάξουμε σήμερα είναι από τις καλύτερες συνταγές που έχετε δοκιμάσει. Πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζετε ότι το σιρόπι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνταγής, και το πιο σημαντικό. Θα το φτιάξουμε πρώτο για να του δώσουμε χρόνο να κρυώσει, για να το ρίξουμε πάνω στους λουκουμάδες χωρίς να καούμε.

Η ζύμη, είναι και αυτή εύκολη υπόθεση και μπορεί να γίνει σε λίγα λεπτά. Η μοναδική διαδικασία που θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο όταν παρασκευάζουμε τη ζύμη, είναι να την αφήσουμε να ξεκουραστεί και να περιμένουμε μέχρι να φουσκώσει. Ίσως, άλλο ένα δύσκολο κομμάτι της συνταγής, είναι, να δώσουμε τέλειο στρογγυλό σχήμα. Αν είστε αρχάριοι χρησιμοποιήστε κουτάλι για παγωτά, έτσι θα καταφέρετε να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα. Στην περίπτωση μας, έχουμε χρησιμοποιήσει κουτάλι της σούπας, για να μπορέσουμε να πάρουμε τη ζύμη, να της δώσουμε σχήμα και να τη ρίξουμε στο καυτό λάδι. Να θυμάστε, οι λουκουμάδες έχουν την τάση να φουσκώνουν κατά το μαγείρεμα.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Συνταγή για νόστιμους λουκουμάδες

Μόλις σε 3 – 4 λεπτά θα έχετε έτοιμους, νόστιμους λουκουμάδες, που θα τους ξετρελάνουν όλους. Ελαφρύ τηγάνισμα και ελαφρύ γαρνίρισμα με μέλι και κανέλα, θα τους απογειώσουν γευστικά και θα κάνουν τη διαφορά.

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:

  • 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 πακετάκι μαγιά ξηρή
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 αυγά
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα (περίπου 1 λίτρο – κατά προτίμηση)

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 12 κουταλιές της σούπας μέλι (κατά προτίμηση)
  • Κανέλα για το γαρνίρισμα
  • Καρύδια (εναλλακτικά)

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το χλιαρό νερό (για να ενεργοποιηθεί η μαγιά) και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το γάλα, τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα και το ζύμωμα, μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Τέλος, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για μια ώρα τουλάχιστον.

Σιρόπι:

Όσο περιμένουμε τη ζύμη, ας ετοιμάσουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό με το μέλι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Περιμένουμε 5 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήνουμε στην άκρη το σιρόπι μέχρι να κρυώσει.

Τηγάνισμα:

Σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις είναι έτοιμο, παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας από τη ζύμη και ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα. Φροντίζουμε κάθε 3 – 4 λεπτά να γυρίζουμε τους λουκουμάδες. Μόλις ροδίσουν και από τις 2 πλευρές σημαίνει πως είμαστε έτοιμοι.

Ο χρόνος που απαιτείται για το τηγάνισμα είναι 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμοι, μόλις ροδίσουν.

Αφαιρέστε με τρυπητή κουτάλα για να στραγγίξουν και βάλτε αμέσως σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφήσει την υπερβολική λιπαρότητα του λαδιού. Μόλις στραγγίξει το περιττό λάδι, τοποθετήστε τους λουκουμάδες σε ένα πιάτο και προσθέστε το σιρόπι μελιού. Γαρνίρετε με τριμμένη κανέλα και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστά. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε καρύδια. Απολαύστε τους πιο νόστιμους λουκουμάδες που έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα!