Το φυσικό μεταλλικό νερό με λεμόνι τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ευρέως γνωστό για τα ισχυρά οφέλη που έχει στην υγεία μας και όχι άδικα, αφού πολλές μελέτες αποδεικνύουν τα οφέλη αυτά. Από τη δεκαετία του 70 υπάρχουν μελέτες και έρευνες από τους Dabbah, Edwards και Moats, που αποδεικνύουν τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που έχει το λεμόνι και τα πλούσια οφέλη που παρέχει στην υγεία.

Ο χυμός του λεμονιού φαίνεται να είναι δραστικό συστατικό για την καταπολέμηση πολλών επικίνδυνων για την υγεία μικροοργανισμών. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός λεμονιού είναι εξαιρετικά αντιπαρασιτικός, καθώς δρα αποτελεσματικά κατά των εντερικών παρασίτων. Επιπλέον το λεμόνι θεωρείται μια καλή επιλογή για την καταπολέμηση της αναιμίας.

Από την άλλη, κάποιοι ειδικοί προτείνουν την αποφυγή κατανάλωσης νερού με λεμόνι σε ορισμένες περιπτώσεις, που αυτό μπορεί να γίνει επιβλαβές για την υγεία μας. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης μελέτης – «Μικροβιακή χλωρίδα στα εστιατόρια από τις φέτες λεμονιού» – Οι ειδικοί συνέλεξαν και ανέλυσαν τυχαία δείγματα από φέτες λεμονιού σε 12 εστιατόρια.

Αυτό που βρήκαν στο εργαστήριο ήταν πραγματικά συγκλονιστικό: Δεκάδες μικρόβια ήταν παρόντα στις φέτες λεμονιού που είχαν συλλέξει, από E. coli μέχρι candida και άλλους μύκητες εντερικών βακτηριδίων. Η ηπατίτιδα Α μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του λεμονιού με νερό υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, διότι αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε νερό με λεμόνι στο σπίτι σας, που είστε σίγουροι για την υγιεινή που επικρατεί.

Είναι επίσης σημαντικό να προστεθεί ότι οι εν λόγω μικροοργανισμοί μεταδίδονται από τα χέρια των εργαζομένων  του εστιατορίου, καθώς και από τις επιφάνειες που αποθηκεύονται τα λεμόνια. Αυτά οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί μπορούν επίσης να βρεθούν και σε άλλα είδη τροφίμων, κυρίως κρεατικών.

Οι ειδικοί επιμένουν όμως ότι αν φτιάχνετε μόνοι σας νερό με λεμόνι και τηρείται τους βασικούς κανόνες υγιεινής, μπορείτε να απολαύσετε στο έπακρο τα θαυμάσια οφέλη που έχει για τον οργανισμό σας το νερό με λεμόνι.