Η δισκοκήλη εμφανίζεται συχνά στις ηλικίες μεταξύ 30-50 ετών, προκαλείται κυρίως από τη γήρανση και σε όσους έχουν έντονη και σωματική δραστηριότητα, καθώς με τα χρόνια οι δίσκοι του σπονδύλου χάνουν την περιεκτικότητα τους σε υγρό, αυτό τους καθιστά λιγότερο ευέλικτους και επιρρεπείς σε σχίσιμο ή ρήξη. Καθώς ένας σπόνδυλος εκφυλίζεται και διασπάται ο εσωτερικός πυρήνας διαρρέει προς τα έξω, μέσω του εσωτερικού τμήματος του δίσκου. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως δισκοκήλη ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή ρήξη δίσκου.

Τα συμπτώματα της δισκοκήλης

  • Οσφυαλγία χαμηλά στην πλάτη
  • Πόνος που προέρχεται από το κάτω μέρος του ποδιού
  • Πόνος στην περιοχή των γλουτών
  • Πόνος στην κνήμη του ποδιού
  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια
  • Αδύναμα πόδια

Τι είναι η δισκοκήλη και από τι προκαλείται

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από των ινώδη δακτύλιο που περιβάλει ένα εσωτερικό ζελέ που περιέχει πολύ υγρό. Η γήρανση προκαλεί αδυναμία στο δίσκο με αποτέλεσμα να ραγίζει πιο εύκολα και όταν υπάρχει διαρροή της γέλης προς τα έξω, να πιέζεται το νεύρο και να προκαλείται κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτό μπορεί να είναι κληρονομικό, αλλά επίσης μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική πίεση της σπονδυλικής στήλης.

Οι δίσκοι μας λειτουργούν σαν σφουγγάρι, όταν στεκόμαστε όρθιοι, πέφτει πίεση πάνω τους, η οποία δημιουργεί τη διαρροή, όταν καθόμαστε αυτή η πίεση μειώνεται.

Η δισκοκήλη μπορεί να προκληθεί επίσης από την κακή στάση του σώματος, τη παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η οποία προκαλεί αδυναμία των μυών και αδύναμους δίσκους

Φυσική θεραπεία

Ως πρώτη αντιμετώπιση θα σας προτείναμε μια σύντομη περίοδο ξεκούρασης, με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσικά θα πρέπει να συνοδεύεται και από φυσιοθεραπεία, η οποία είναι σημαντική για όλους τους πάσχοντες. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος είναι με επέμβαση, αλλά αυτό θα το προτείνει ο θεράπων ιατρός σας.

Πως να την αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο και φυσικές θεραπείες

  • Κόψτε μια πατάτα στη μέση και βάλτε τις φέτες στην περιοχή που έχετε το πρόβλημα.
  • Ψιλοκόβουμε και πολτοποιούμε 10 σκελίδες σκόρδο και τις τηγανίζουμε για 10 λεπτά. Εφαρμόστε τις σκελίδες πάνω στην προβληματική περιοχή, όσο είναι ακόμη ζεστές (με προσοχή για να μη καείτε) και αφήστε τις για 3 ώρες.
  • Πάρτε περισσότερο ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β.

Φυσικά η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστεί, το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό και πληροφοριακό χαρακτήρα, σε κάθε περίπτωση πρέπει να ρωτήσετε τον θεράπων ιατρό σας ώστε να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία σχετικά με το πρόβλημα σας.