Ερευνητές από την Οξφόρδη και το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι το πρώτο χάπι που για τη βελτίωση του εγκεφάλου «μοδαφινίλι» είναι γεγονός και λειτουργεί πραγματικά.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει προσεκτικά το χάπι που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και της διαταραχής του ύπνου. Διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει τη δημιουργικότητα σας και την πιο εύκολη επίλυση προβλημάτων.

Οι επιστήμονες επίσης ισχυρίζονται ότι το χάπι λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιείται βραχυπρόθεσμα.

Το  modafinil είναι το πρώτο «έξυπνο χάπι» που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το χάπι θα μπορούσε να εγείρει ορισμένα σοβαρά ηθικά ζητήματα.

Το φάρμακο αυτό μπορεί σίγουρα να βελτιώσει ορισμένες γνωστικές λειτουργίες και είναι το πρώτο είδος τέτοιου χαπιού που δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής να έχει παρενέργειες, όπως μας εξηγεί ο γιατρός Ruairidh Battleday από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κολεγίου νευροφυσοφαρμακολογίας, Guy Goodwin υποστηρίζει την διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών, αλλά εξηγεί ότι το έξυπνο χάπι μπορεί να προκαλέσει τεράστιο ηθικό δίλημμα.

Προηγούμενες ηθικές συζητήσεις αυτών των παραγόντων έτειναν προς την πρόκληση εξωφρενικών συνεπειών, που ήταν σαφές ότι υπήρχαν. Αν είναι σωστή η παρούσα επικαιροποίηση σημαίνει ότι η ηθική συζήτηση είναι πραγματικότητα: Πως πρέπει να ταξινομείται, να παραβλεφθεί ή να καταδικαστεί ένα φαρμακευτικό προϊόν που βελτιώνει την ανθρώπινη απόδοση; Εν απουσία της προϋπάρχουσας γνωστικής εξασθένισης! Αναφέρει ο Goodwin.

Το χάπι είναι αρκετά δημοφιλές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με πιο κοινούς χρήστες τους φοιτητές την περίοδο των εξετάσεων. Έρευνα έδειξε ότι 1 στους 4 σπουδαστές χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χάπι.