Τα κλιματιστικά έχουν γίνει απαραίτητα σε ένα σύγχρονο σπίτι, αφού όλο και περισσότερες οικογένειες προσθέτουν κλιματιστικά στα σπίτια τους με την πάροδο του χρόνου, αφού μας προσφέρουν άνεση και ζέστη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Ωστόσο, παρ όλες τις ανέσεις που προσφέρει μπορεί να μετατραπεί σε έναν επικίνδυνο «εχθρό» που προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα, τα άτομα που εργάζονται σε χώρους που διαθέτουν κλιματισμό κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν ρινική συμφόρηση, ζάλη, πρόωρη κόπωση, απώλεια μνήμης, φτέρνισμα και καταρροή. Η σύγχρονη ιατρική έχει ενώσει αυτά τα συμπτώματα υπό την κοινή ονομασία «σύνδρομο κλιματισμού».

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ικανότητα του καθενός να προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από αδυναμία των μυών, πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους και πόνους στην πλάτη, που προκαλούνται από τα κλιματιστικά.

Πως να χρησιμοποιήσετε σωστά τα κλιματιστικά και πρόληψη των συμπτωμάτων

Για να αποτραπούν τα συμπτώματα που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση του κλιματιστικού, πρώτα από όλα θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο σύστημα εξαερισμού. Τα φίλτρα στα κλιματιστικά πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, για την πρόληψη εξάπλωσης επιβλαβών μικροοργανισμών, τουλάχιστον 1 – 2 φορές το μήνα. Επίσης τα δωμάτια πρέπει να αερίζονται τακτικά.

  • Είναι πολύ σημαντικό η διαφορά της εξωτερικής και της εσωτερικής θερμοκρασίας να μη ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου.
  • Μην αφήνετε ποτέ ανοιχτά τα κλιματιστικά το βράδυ που κοιμάστε.
  • Αν έχετε μείνει κάποιο συγκεκριμένο χρόνο σε ένα δωμάτιο με κλιματιστικό, παραμείνετε ανάλογο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο.
  • Πίνετε αρκετό νερό.

Μην μετακινείστε απευθείας από ένα δωμάτιο με κλιματισμό, σε ένα άλλο χωρίς. παραμείνετε για κάποιο χρονικό διάστημα σε έναν ουδέτερο χώρο. Επίσης, ποτέ δε πρέπει να βγαίνετε έξω απευθείας στον ήλιο αν πριν ήσασταν σε κλιματιζόμενο δωμάτιο, καθώς το σώμα θα δυσκολευθεί αρκετά να προσαρμοστεί στις απότομες αλλαγές τις θερμοκρασίας.

Θεραπείες από την παραδοσιακή Κινεζική ιατρική

Οι ξαφνικές μεταβολές της θερμοκρασίας, αναγκάζουν το σώμα να προσαρμοστεί γρήγορα και απότομα, με αποτέλεσμα να καταναλώνει αρκετή ζωτική ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος της πρόωρης κούρασης και αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι κινέζικη ιατρική έχει αναπτύξει μεθόδους που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα:

  1. Όταν παραμένετε αρκετή ώρα σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο, φορέστε μια ζακέτα ή ένα κασκόλ γύρω από το λαιμό, αφού είναι η περιοχή που χρειάζεται περισσότερη προστασία, καθώς από εκεί είναι πιο εύκολο να αποκτήστε κρυολόγημα. Οι γυναίκες θα πρέπει να καλύψουν τα πόδια τους.
  2. Αν θέλετε να κοιμηθείτε με ανοιχτά τα κλιματιστικά, τότε ρυθμίστε τα να κλείσουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μην είναι ανοιχτό όλο το βράδυ.
  3. Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι το πρωί, πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι. Αυτό θα σας βοηθήσει να ιδρώσετε και να αποβάλλεται τις τοξίνες. Μην καταναλώνετε κρύα τρόφιμα στο πρωινό.
  4. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει δημιουργηθεί ξηρός αέρας. Μπορεί να αισθάνεστε τα ρεύματα του αέρα αναζωογονητικά, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα εσωτερικά όργανα και να προκαλέσει ασθένειες όπως αρθρίτιδα, άσθμα, κρυολόγημα, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, πόνο στις αρθρώσεις και δυσπεψία.

Επιπρόσθετη γενική συμβουλή:

Τέλος να θυμάστε ότι δεν πρέπει να πίνετε κρύα ποτά, θα σας δώσουν μια ανάσα δροσιάς για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά θα καταναλώσουν αρκετή ζωτική ενέργεια, αφού ο οργανισμός θα τη χρειαστεί να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία και πάλι στα φυσιολογικά επίπεδα. Το στομάχι και η σπλήνα σας θα υποφέρουν εξαιτίας αυτού, και μπορεί να εμφανίσετε δυσπεψία μαζί με κούραση.