Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αποθηκεύουν τα αυγά τους, στο ψυγείο. Αυτό που δε ξέρετε, είναι ότι σε πολλές χώρες του υπόλοιπου πλανήτη τα αποθηκεύουν και τα διατηρούν σε πάγκους και σε θερμοκρασία δωματίου. Ο λόγος που διατηρούνται στο ψυγείο είναι για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης σαλμονέλας. Αν τα αυγά μολυνθούν, τα βακτήρια θα αυξηθούν με ταχύτερους ρυθμούς όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και ειδικά αν είναι άνω των 21 ημερών.

Το βασικό ερώτημα είναι – Γιατί υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος της σαλμονέλας;

Τα περισσότερα αυγά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τίθενται σε μια βιομηχανοποιημένη διαδικασία. Τα πτηνά φυλάσσονται σε μικροσκοπικούς χώρους με υπερπληθυσμό και σε αρκετά βρώμικους χώρους. Ένα πυκνό σμήνος έχει περισσότερα από 30.000 πτηνά και τα αυγά από αυτά περιέχουν περισσότερα βακτήρια σαλμονέλας, από τα πτηνά που μεγάλωσαν σε ελευθερία.

είναι-αναγκαίο-να-αποθηκεύεται-αυγά-1

Αποθήκευση και διατήρηση αυγών σε θερμοκρασία δωματίου

Όταν μπαίνει ένας αριθμός 30.000 πτηνών σε ένα μικρό χώρο, τότε εξαπλώνονται περιττώματα παντού. Η λύση στις ΗΠΑ είναι απλώς το λύσιμο των αυγών, αντί του σωστού και κατάλληλου ταΐσματος των πτηνών και τη διατήρηση τους σε καθαρές περιοχές. Το πλύσιμο και ο καθαρισμός τους, δεν είναι η καλύτερη και πιο ακίνδυνη επιλογή. Τα αυγά καθαρίζονται, ξεπλένονται και ψεκάζονται με χλώριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τα βακτήρια να εξαπλωθούν και εντός του αυγού.

Πως να αποτρέψετε και να προφυλαχθείτε από τη σαλμονέλα

Να προτιμάτε και να αγοράζετε βιολογικά αυγά. Αυτά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μολυνθεί. Επίσης θεωρούνται ότι έχουν περισσότερη θρεπτική αξία. Έτσι, το αν θα συνεχίσετε να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο σας ή όχι, πιθανώς και είναι δική σας επιλογή και εσείς θα πάρετε την τελική απόφαση.