Η βαζελίνη κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1872 και από τότε χρησιμοποιείται για διάφορα προβλήματα του δέρματος. Σήμερα η βαζελίνη χρησιμοποιείται ως συστατικό σε καλλυντικά, κρέμες και λοσιόν. Παρά το γεγονός ότι όλοι μας την έχουμε χρησιμοποιήσει για τη φροντίδα του δέρματος μας, στην πραγματικότητα η βαζελίνη δεν ενυδατώνει ούτε απορροφάται από το δέρμα, αλλά το εμποδίζει από το να απορροφήσει την υγρασία και δημιουργεί εστία βακτηριδίων στο δέρμα. Θα σας συμβουλεύαμε λοιπόν να αφήσετε στην άκρη τη βαζελίνη και να δοκιμάσετε άλλα φυσικά προϊόντα που μπορούν να έχουν την ίδια χρήση με αυτήν και να σας παρέχουν περισσότερη και καλύτερη προστασία της επιδερμίδας.

Ακολουθεί η λίστα με τα φυσικά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί της βαζελίνης, για καλύτερη φροντίδα του δέρματος.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Βούτυρο κακάο

εναλλακτικά-προϊόντα-της-βαζελίνης

Πρώτο στη λίστα μας το βούτυρο κακάο είναι κατασκευασμένο από τους ψημένους σπόρους του κάκαο. Είναι στέρεο όταν βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα και αποκτήσει τη θερμοκρασία του σώματος μας λιώνει. Το βούτυρο κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μη ραφιναρισμένο λάδι καρύδας

Το ακατέργαστο λάδι καρύδας παρέχει πραγματική και βαθιά ενυδάτωση και απορροφάται εύκολα από το δέρμα. Μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα νεκρά κύτταρα που υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος και θα το κάνει  κάνει λείο και απαλό. Το ακατέργαστο λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, για τις καταπραϋντικές και ενυδατικές του ιδιότητες σε ξηρή επιδερμίδα. Απορροφάται εύκολα από το δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης.

Λανολίνη

εναλλακτικά-προϊόντα-της-βαζελίνης-λανολίνη

Η λανολίνη είναι φτιαγμένη από μαλλί προβάτου, γιαυτό δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται αυτό το προϊόν αν είστε αλλεργικοί στο μαλλί. Η λανολίνη είναι ένα προϊόν που μοιάζει με κερί, όμως παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες των προβάτων. Προστατεύει το δέρμα και δεν φράσσει τους πόρους επιτρέποντας στην επιδερμίδα σας να αναπνέει.

Λάδι jojoba

εναλλακτικά-προϊόντα-της-βαζελίνης-λάδι-jojoba

Η σύνθεση που έχει το λάδι jojoba είναι πολύ κοντά στο σμήγμα μας και είναι από τα καλύτερα προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος. Το λάδι jojoba έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το δέρμα μας ενυδατωμένο.