Η συνταγή που ακολουθεί δεν είναι ακριβώς μια πίτσα που έχουμε συνηθίσει, όμως έχει υπέροχη γεύση και είναι κοντά στην κλασική παραδοσιακή Ιταλική συνταγή. Για τη ζύμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μηχάνημα για το ζύμωμα, αλλά εγώ θα το κάνω με τα χέρια και αυτό, θα το μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Για αυτή τη νόστιμη και απολαυστική πίτσα θα χρειαστείτε

Για τη ζύμη:

  • 175 γραμμάρια αλεύρι
  • 9 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 50 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 25 ml χλιαρό νερό
  • 12 ml ελαιόλαδο
  • 1/4 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • 200 γραμμάρια κονσέρβα ντομάτας ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα πέστο, ή μισή σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1/4 χούφτα φρέσκο βασιλικό ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι

Πως να φτιάξουμε τη ζύμη

Ζύμωμα με τα χέρια

  1. Προσθέστε τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και στη συνέχεια βάλτε και τη μαγιά για να την ενεργοποιήσετε.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι και πασπαλίζουμε με το αλάτι, κάνουμε μια τρύπα στη μέση, ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά, το νερό και το ελαιόλαδο μέσα στην τρύπα.
  3. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε προσεκτικά τα υγρά συστατικά μαζί με το αλεύρι, ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να αφομοιωθεί το υγρό από το αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, μέχρι να σταματήσει η ζύμη να κολλάει πάνω σε αυτά.
  4. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη μας και την καλύπτουμε με μια μεμβράνη ή ένα καθαρό πανί, την αφήνουμε να κρυώσει για 30 – 45 λεπτά.

Ζύμωμα με τη μηχανή

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στο καζάνι του μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, ρίχνουμε το αλεύρι και τέλος τη μαγιά. Ξεκινάμε το ζύμωμα από τη χαμηλή θερμοκρασία και αυξάνουμε σταδιακά.

Πως να φτιάξουμε τη σάλτσα

Ρίχνουμε την ντομάτα της κονσέρβας σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε αλάτι και  πέστο και τα αφήνουμε να βράσουν. Αν χρησιμοποιήσετε σκόρδο, πρώτα σοτάρετε το σκόρδο και στη συνέχεια βάλτε τα υπόλοιπα υλικά και το βασιλικό.

Για το ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς κελσίου.
  2. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη στο επιθυμητό πάχος. Απλώνουμε τη σάλτσα από πάνω και με 1 κουτάλι φροντίζουμε να μοιραστεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Από πάνω προσθέστε κίτρινο τυρί και υλικά της επιλογής σας (μπέικον, ζαμπόν, γαλοπούλα, μανιτάρια, πιπεριές κτλ.). Τοποθετούμε την πίτσα σε ένα ταψί και ψήνουμε για 7 – 10 λεπτά ανάλογα με το πάχος της βάσης.

Η κλασική συνταγή για νόστιμη πίτσα είναι έτοιμη να την απολαύσετε. Καλή σας όρεξη!