Η τενοντίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί στα πόδια και στα γόνατα, στα χέρια και τους αγκώνες και συνήθως εκδηλώνεται με δυσάρεστο πόνο, δυσκαμψία και ευαισθησία στις περιοχές γύρω από τις αρθρώσεις. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε με τη βοήθεια των βοτάνων να συνεισφέρουμε στη θεραπεία της τενοντίτιδας.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει η τενοντίτιδα

Οι τένοντες είναι ισχυρές και ελαστικές ταινίες ινώδους ιστού, που χρησιμεύουν για να συνδέουν τους μυς με τα οστά. Για να γίνει μια κίνηση, πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί σύσπαση των μυών, μεσώ του  οποίου ο τένοντας ενεργεί στα οστά, και στη συνέχεια γίνεται τέντωμα των ινών του τένοντα. Όσο και αν οι τένοντες είναι ελαστικοί και αποτελούνται από ελαστίνη και κολλαγόνο, τα οποία παρέχουν ανθεκτικότητα στη σωματική καταπόνηση  και στα φορτία που μπορούν να προκαλέσουν τενοντίτιδα. Η τενοντίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπου ο τένοντας συνδέει το μυ με τα οστά, αλλά η συχνή πάθηση είναι στους ώμους, τη φτέρνα και στην εσωτερική και εξωτερική πλευρά των αγκώνων.

Η διαδικασία της φλεγμονής χωρίζεται σε τρεις φάσεις

Οξεία φλεγμονή

Η οξεία φλεγμονή χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο που αυξάνεται σε μια ισχυρή κίνηση ή δυνατό άγγιγμα. Μπορεί επίσης να συμβεί μια διόγκωση, η οποία μερικές φορές θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Υποξεία φάση

Πρόκειται για μια φάση κατά την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να αναγεννήσει το κατεστραμμένο τένοντα δημιουργώντας ίνες κολλαγόνου.

Χρόνια φλεγμονή

Εκδηλώνεται με ασθενέστερο πόνο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αρκετή αιμάτωση στον κατεστραμμένο ιστό. Οι εναποθέσεις ασβεστίου που σχηματίζονται στις αρθρώσεις, οδηγεί στη δημιουργία ασβεστοποίησης.

Φυσικές θεραπείες και γιατροσόφια για την τενοντίτιδα

Θα πρέπει να καταναλώνετε μια μίξη από τροπικά φρούτα ή να φτιάξετε με αυτά φρουτοσαλάτα, επίσης θα πρέπει να φροντίσετε να εμπλουτίζετε τακτικά τα φαγητά σας με κουρκουμά. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης του κατεστραμμένου ιστού. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και συνταγές, για να σας βοηθήσουν σε αυτή σας την προσπάθεια.

Κρύα επιθέματα για τη θεραπεία των φλεγμονών

Ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια από γαρύφαλλο, ευκάλυπτο, δεντρολίβανο, λεβάντα και καμφορά σε κρύο νερό. Ανακατέψτε και βουτήξτε μέσα μια πετσέτα να απορροφήσει το υγρό και στη συνέχεια στραγγίξτε την καλά και τυλίξτε την περιοχή του σώματος σας που έχει το πρόβλημα και πάσχει από τενοντίτιδα.

Οι αθλητές συνήθως πάσχουν από τενοντίτιδα, αλλά και άτομα που ασκούνται περιστασιακά ή εντατικά. Στη μεγαλύτερη ομάδα κινδύνου ανήκουν τα άτομα εκείνα που κάνουν τις ίδιες επαναλαμβανόμενες κινήσεις καθημερινά. Στη συνέχεια ακολουθούν μερικές συμβουλές για αυτή την ομάδα ατόμων και όσους πάσχουν από τενοντίτιδα.

Ο ανανάς έχει ευεργετική επίδραση, διότι είναι πλούσιος σε βρομελίνη, η οποία διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης, μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο και συμβάλει στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Φροντίστε να τον καταναλώνετε πάντα φρέσκο.

Προσθέστε τον κουρκουμά στα γεύματα σας, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε ή ακόμη και να προλάβετε τις εκφυλιστικές διεργασίες της φλεγμονής, στο εσωτερικό των κυττάρων και στους τένοντες.

Το σκόρδο αναστέλλει τη δραστηριότητα των ενζύμων που ευθύνονται για τη τενοντίτιδα και ενισχύει τα μακροφάγα κύτταρα που αφαιρούν τον κατεστραμμένο ιστό.