Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια  των σταυρανθή λαχανικών, φυσικά είναι ένα από τα λαχανικά που αξίζει να καταναλώνεται τακτικά για να εμπλουτίσει τη διατροφή σας, καθώς περιέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοχημικά.

Το επόμενο εκπληκτικό για το κουνουπίδι είναι η ευελιξία στην κατανάλωση του, αφού μπορείτε να το φάτε ωμό, προσθέτοντας το στις σαλάτες, είτε να το μαγειρέψετε. Μπορείτε ακόμα να το φτιάξετε και ως πουρέ και να πάρετε κάτι αντίστοιχο με τον πουρέ πατάτας.

Αυτό το νόστιμο και υγιεινό λαχανικό θα βελτιώσει το μεταβολισμό και την υγεία σας γενικότερα. Διαβάστε στη συνέχεια του άρθρου, αναλυτικά τα οφέλη που θα αποκτήσετε από την κατανάλωση του και διατροφικές πληροφορίες.

Κουνουπίδι και διατροφική αξία

Είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα του συμπλέγματος της βιταμίνης Β, όπως Β1.Β2, Β3, Β5, Β6 και Β9, περιέχει επίσης ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Κ, είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φωσφόρου και καλίου. Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το κουνουπίδι μας παρέχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Κ, που περιέχεται στο κουνουπίδι σε μεγάλη αφθονία και δρα ως ρυθμιστής οποιασδήποτε φλεγμονής.

Συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Το κουνουπίδι περιέχει μια ένωση θείου που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να σκοτώσει τα βλαστικά καρκινικά κύτταρα, και έτσι συμβάλλει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξάλειψη αυτών των καρκινικών βλαστοκυττάρων μπορεί να είναι το κλειδί για τον έλεγχο του καρκίνου. Η έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός κουρκουμά με κουνουπίδι, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Μια ουσία που βρίσκεται σε αυτό, η σουλφοραφάνη (sulforaphane), ρυθμίζει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τη λειτουργία των νεφρών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σουλφοραφάνη βελτιώνει τη μεθυλίωση του DNA, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία.

Ενίσχυση της Υγείας του Εγκεφάλου

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε χολίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η χολίνη μπορεί να ενισχύσει της νοητικές λειτουργίες και να βελτιώσει την μνήμη και τη μάθηση.

Αποτοξίνωση του οργανισμού

Περιέχει γλυκοζινολικά και θειοκυανικά, τα οποία αυξάνουν την ικανότητα του ήπατος στην εξουδετέρωση των τοξικών ουσιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Περιέχει επίσης ουσίες όπως, τρανσφεράση της γλουταθειόνης, γλυκουρονοσυλ τρανσφεράσης, αναγωγάση κινόνης, που βοηθούν επίσης στη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Βελτιώνει το πεπτικό σύστημα

Ανά 100 θερμίδες, περιέχονται πάνω από 9 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό κατατάσσει το κουνουπίδι ως μια από τις καλύτερες επιλογές για το πεπτικό σύστημα. Η σουλφοραφάνη, η οποία βρίσκεται στο κουνουπίδι, μπορεί να προστατεύσει το στομάχι και να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηριδίων, όπως του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο στομάχι.