Οι περισσότερες γυναίκες λατρεύουμε τα κραγιόν, όμως όταν τα έντονα χρώματα τους καταλήγουν στα ρούχα μας, αντί για τα χείλη και τότε παθαίνουμε μια κρίση πανικού, αφού δεν ξέρουμε πως να τα καθαρίσουμε, φυσικά σε καμία περίπτωση το ρούχο δεν έχει αχρηστευτεί και φυσικά μπορούμε να το καθαρίσουμε, οπότε μην τρέξετε να το πετάξετε ή να δώστε ένα σωρό λεφτά για να το πάτε στο καθαριστήριο, κάντε λίγο υπομονή για να δούμε πως φεύγει ο λεκές από κραγιόν στα ρούχα. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορούν καθαρίσουν αποτελεσματικά τα ρούχα σας και ο λεκές από κραγιόν να αποτελεί παρελθόν, εύκολα και απλά.

Το κραγιόν περιέχει πολλά συστατικά, μερικά από αυτά είναι τα έλαια, το κερί και οι χρωστικές ουσίες. Έτσι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και τρία διαφορετικά είδη καθαρισμού για να αφαιρέσετε το λεκέ. Τα έλαια φεύγουν με απολυμαντικά,  τα διαλυτικά υγρά βοηθούν στην αφαίρεση του κεριού και των χρωστικών ουσιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί ο λεκές από κραγιόν είναι ότι δεν τον παρατηρούμε αμέσως, με αποτέλεσμα να μένει για αρκετή ώρα πάνω στο ρούχο, όσο περισσότερο μείνει πάνω στα ρούχα, τόσο πιο δύσκολή γίνεται η διαδικασία καθαρισμού. Το ιδανικό θα ήταν να αφαιρείτε το λεκέ άμεσα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να πάρετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Λεκές από κραγιόν και με ποιους τρόπους να τον αφαιρέστε από τα υφάσματα

Το μυστικό για την αφαίρεση του λεκέ, είναι να το επεξεργάζεστε με απαλές κινήσεις και πάντα από έξω προς τα μέσα, διότι το αντίθετο θα χειροτέρευε τα πράγματα, αφού θα μετέφερε τον λεκέ σε μεγαλύτερη επιφάνεια του ρούχου.

Αλκοόλη – Οινόπνευμα

Ξεκινήστε τη διαδικασία καθαρισμού με τη χρήση οινοπνεύματος. Πάρτε ένα καθαρό πανί, βρέξτε το με λίγο οινόπνευμα και ακουμπήστε το απευθείας πάνω στο λεκέ, προσπαθήστε να το καθαρίσετε με ταμποναριστές κινήσεις, μην το τρίβετε διότι θα καταστρέψετε το ύφασμα.

Υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Το απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων είναι πραγματικά σχεδιασμένο για να μπορεί να αφαιρεί τα λίπη, απλώστε λίγο απορρυπαντικό στην επιφάνεια του ρούχου που έχει δημιουργηθεί ο λεκές από κραγιόν και αφήστε για 10 λεπτά. Αμέσως μετά με απαλές κινήσεις, από έξω προς τα μέσα, καθαρίστε το κραγιόν.

Αμμωνία

Η αμμωνία μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε το κραγιόν από τα ρούχα. Βουτήξτε τη μπλούζα που λερώθηκε στο νερό για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μουλιάσει, στη συνέχεια βγάλτε το και πάρτε μια μπατονέτα, βουτήξτε τη σε αμμωνία και τρίψτε απαλά πάνω στην επιφάνεια που έχει λερωθεί. Μόλις αρχίσει να ξεθωριάζει και να φεύγει ο λεκές, πλύνετε το ρούχο σας στο χέρι με ζεστό νερό και σαπούνι.

Σπρέι μαλλιών

Το σπρέι μαλλιών είναι από τα πιο παλιά τεχνάσματα για να αφαιρεθεί ο λεκές από κραγιόν. Ψεκάστε λίγη λακ απευθείας πάνω στη λερωμένη επιφάνεια και αφήστε το να καθίσει για περίπου 10 λεπτά. αμέσως μετά πλύνετε το ρούχα σας με ζεστό νερό.