Ο Thomas Fricke ο ιδρυτής και πρόεδρος του εμπορίου βιολογικών μπαχαρικών στην Αμερική, έκανε πρόσφατα μερικές συγκλονιστικές δηλώσεις: «Σχεδόν κάθε μπαχαρικό που υπάρχει στο εμπόριο και μπορεί να βρεθεί στην κουζίνα σας περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες, που απαγορεύονται προς κατανάλωση, όμως κανείς δε μιλάει γιαυτό».

Πως συμβαίνει αυτό;

Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή του προϊόντος. Οι παραγωγοί των συσκευασμένων μπαχαρικών προσπαθούν να πάρουν όσο το δυνατόν πιο αρωματικά και νόστιμα αποτελέσματα, και ως εκ τούτου αποστειρώνουν τα συστατικά και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν οξείδιο του αιθυλενίου κατά τη διάρκεια της συσκευασίας.

Το αιθυλένιο είναι μια αρκετά επικίνδυνη χημική ουσία. Η υπερβολική έκθεση σε αυτή την ουσία έχει αποδειχθεί από έρευνες, ότι έχει προκαλέσει καρκίνο και άλλες γενετικές μεταλλάξεις στα πειραματόζωα. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα έκθεσης στη συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, του εγκεφάλου, ακόμη και νευρική βλάβη ή κατάθλιψη και πολλές ακόμη ασθένειες.

Τα μπαχαρικά συχνά μολύνονται στο χώρο αποθήκευσης τους, πριν συσκευαστούν, από έντομα, τρωκτικά και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Μερικές φορές οι μεγάλες ποσότητες μπαχαρικών μπορεί να μολυνθούν ακόμα και από περιττώματα τρωκτικών, το οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Όμως η τελευταία πληροφορία, ομολογουμένως είναι σπάνιο να συμβεί, χωρίς όμως να αποκλείεται και επίσης δε μπορεί να αποδειχθεί λόγω έλλειψης μελετών. Πολλοί παίρνουν αυτές τις μελέτες ως δεδομένο και κανείς δε προσπαθεί να τις ερευνήσει σε βάθος, αν και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Να αγοράζετε βιολογικά μπαχαρικά από συνοικιακά καταστήματα που ειδικεύονται αποκλειστικά σε αυτά. Τα βιολογικά μπαχαρικά δεν περιέχουν τεχνητές η συνθετικές ενώσεις, προσθετικά χρώματα, αρώματα και πολλές ακόμη ουσίες που περιέχονται συνήθως στα συσκευασμένα μπαχαρικά μαζικής παραγωγής. Τα βιολογικά είναι ασφαλή για χρήση και κατανάλωση, επειδή δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.