Το πιπέρι είναι ένα από τα τρία συστατικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο στη μαγειρική. Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές και γεύσεις εδώ και πάνω από 4000 χρόνια. Αν και παλαιότερα ήταν τόσο σπάνιο όσο ο χρυσός, πλέον υπάρχει σε κάθε σπίτι και κάθε κουζίνα. Η λατινική του ονομασία είναι Piper nigrum, προέρχεται από την οικογένεια του φυτού Piperaceae που είναι ένα τροπικό φυτό, με πάνω από 1400 είδη. Υπάρχει σε τέσσερα χρώματα: μαύρο, λευκό, πράσινο και κόκκινο. Τις αποχρώσεις τις παίρνει ανάλογα με την ωριμότητα και τον τρόπο συγκομιδής του, με πιο παραδοσιακούς και γνωστούς τύπους πιπεριού, το μαύρο και το λευκό. Το λευκό πιπέρι είναι πιο έντονο σε γεύση από ότι το πράσινο, ενώ το μαύρο και το πράσινο είναι πιο αρωματικά από το λευκό πιπέρι. Το κόκκινο πιπέρι είναι καυτερό και έχει ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση.

Διαβάστε πιο αναλυτικά για τα μπαχαρικά.

Το πιπέρι που πλέον υπάρχει σε κάθε σπίτι, παλιά πωλούνταν σε εξωφρενικές τιμές

Σήμερα μπορείτε να το βρείτε σχεδόν σε κάθε κουζίνα, ενώ ορισμένες πληροφορίες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο μπαχαρικό το χρησιμοποιούσαν στην Ασία πριν από 4000 χρόνια. Αιώνες πριν, το πιπέρι που παραγόταν κυρίως στην Ινδία ήταν ένα πολύτιμο αγαθό το οποίο μάλιστα είχε σχεδόν την ίδια τιμή με το χρυσό. Στην ιστορία είναι καταγεγραμμένη η εμπορευματική συναλλαγή του και το θεωρούσαν σύμβολο πλούτου. Κατά τον μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει με την έντονη γεύση του, τη μυρωδιά των μπαγιάτικων κρεάτων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει την άτυπη ονομασία του «βασιλιά των μπαχαρικών» και είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο συστατικό για συνταγές μαγειρικής, σε παγκόσμια κλίμακα. Μπορεί να αποθηκευθεί για χρόνια, χωρίς να χάσει τη γεύση του και διατηρεί καλύτερα τα αρώματα και την έντονη γεύση όταν οι κόκκοι του φυλάσσονται ολόκληροι. Οι χώρες που καλλιεργούν και παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αυτού του μπαχαρικού είναι η Ινδία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Βραζιλία.

Τα διαφορετικά χρώματα του πιπεριού προέρχονται από το ίδιο φυτό

Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστεύαμε ότι το μαύρο και το άσπρο πιπέρι προέρχονταν από διαφορετικές ποικιλίες. Αυτό είχε διαδοθεί για αιώνες, μέχρι που στην εποχή μας και λόγω της υπερπληροφόρησης, έγινε γνωστό ότι αν και οι κόκκοι του έχουν διαφορετικό χρώμα, προέρχονται όμως από την ίδια ποικιλία και το ίδιο φυτό. Οι διαφορές στο χρώμα και στη γεύση τους οφείλονται στις διαφορετικές φάσεις ωρίμανσης και μεθόδους επεξεργασίας.

Το μαύρο και άσπρο πιπέρι είναι πιο ώριμα από το άσπρο και κόκκινο

Οι μαύροι και άσπροι κόκκοι του είναι γνωστοί από την αρχαιότητα και τους καλλιεργούσαν σε μια περιοχή της νότιας Ινδίας το Malabar, η παγκόσμια ονομασία του «pepper» για αιώνες προερχόταν από τα σανσκριτικά, ενώ αργότερα τροποποιήθηκε από τη Ελληνική λέξη «πιπέρι» και τη λατινική «piper» και έγινε «peper».

Ανοίγει την όρεξη

Η έντονη γεύση του διεγείρει την όρεξη, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητη τροφή για το σώμα, όσο είναι για παράδειγμα το αλάτι, παρόλα αυτά χρησιμοποιείτε σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, από την Ινδική μέχρι τη Γαλλική.

Αναδεικνύει τη γεύση του κρέατος στα φαγητά

Ταιριάζει πολύ καλά με κρεατικά και δίνει επίσης γεύση στις πατάτες φούρνου, τις σάλτσες και τα ζυμαρικά, επίσης συνίσταται στις τροφές που περιέχουν αρκετό λίπος. Μπορεί να συνδυαστεί με χοιρινό κρέας, ψάρια και μπριζόλες, με σάλτσες βουτύρου ή ελαιόλαδου,  ακόμα και η κρέμα γάλακτος θα γίνει πιο γευστική αν προσθέσετε λίγο από αυτό το υπέροχο μπαχαρικό.